Kitekintő

Két új Neoplan Tourliner az Infinitours Kft. flottájában

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. A darabonként több, mint 100 millió forint + ÁFA áron beszerzett járműveket kedden vette át a megrendelő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. dunaharaszti telephelyén, az eseményre pedig mi is meghívást kaptunk.

Az Infinitours Kft. egyik új Neoplan Tourlinere a kettő közül

Mozgalmas időszakon van túl az esztergomi központú Infinitours Kft.: a vállalkozás két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt. A cég új büszkeségei a legelső újgenerációs Tourlinerek kis hazánkban, ám információink szerint rövidesen további példányok követik majd őket más hazai magánüzemeltetők flottáiban – nem véletlen, hogy az egy héttel korábbi Busexpo kiállításon is ezt a típust helyezte a középpontba az MAN, igaz, ott a háromtengelyes csúcsváltozattal lehetett közelebbről is barátságot kötni. A 2016 októberében bemutatott modell a vásárlók és a szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el külföldön is, nemrégiben például a rangos iF Design Award 2017 nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte. Bár a Tourliner alapvetően a belépőmodell szerepét tölti be a Neoplan turistabusz-kínálatában, a Starliner 2015-ös likvidálása óta csak a Cityliner áll felette az egyszintes buszok között a gyártó modellpalettáján.

A most üzembe helyezett két fehér fényezésű autóbusz egyike az átadás napján már utasokat is szállított. Koós László, az Infinitours Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint az elegáns turistabuszokat elsősorban hosszabb külföldi utakon használják majd, a megrendelők pedig várhatóan szinte kizárólag külföldi turistacsoportok lesznek, mivel a magyar utazóközönség – sajnos – az esetek döntő többségében nem hajlandó megfizetni egy ehhez hasonló modern, prémiumkategóriás turistabusz – gyakran csak pár száz forintos – felárát.

Ebből a szögből is pompásan fest a busz – a Neoplan formatervezői ismét jó munkát végeztek

A két új autóbusz felszereltsége megegyezik, egyedül az utastéri kárpitozás terén van különbség a kocsik között. A buszok 49+1+1 üléses kialakításban érkeztek az üzemeltetőhöz, ami nagyobb lábteret biztosít az utasoknak az 53 üléses alapváltozatnál, bár létezik ennél is királyibb helykínálatú, 44 üléses verzió is. Az ízléses kialakítású beltérben számos kényelmi extra hivatott növelni az utazási élményt: egyebek mellett az alapkivitelnél komfortosabb utasülések, audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, vezeték nélküli internetkapcsolat, mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja az utazóközönség kényelmét az Infinitours új szerzeményeinek fedélzetén. A buszokat tolatókamerával, síbox rögzítési pontokkal és vonóhoroggal is ellátták. Hosszabb, több buszvezetőt igénylő utakon a váltósofőr számára hálófülke áll rendelkezésre a hátsó tengely előtt.

Elegáns környezet várja a minőséget megbecsülő utazóközönséget

Beszélgetésünk során Koós úr elmondja: elsősorban a bevált gépészet (a Tourliner műszaki szempontból gyakorlatilag az MAN Lion’s Coach ikertestvére) és a prémium kivitel miatt döntöttek az új Neoplanok beszerzése mellett. Az impozáns járművek mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres, 460 lóerős (338 kW) MAN D2676 LOH dízelmotor gondoskodik – az Infinitours tehát a nagyobb teljesítményű erőforrást választotta a buszokhoz. A motor 2300 Nm-es maximális nyomatékát 12 sebességes MAN TipMatic automatizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az úttartásért elöl független felfüggesztésű, hátul hagyományos merev hidas, hypoid fogazású MAN futómű felel, a megfelelő tapadást pedig a Continental turistabuszok számára kifejlesztett Conti Coach HA3 prémium kategóriás gumiabroncsai biztosítják.

A jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű erőforrást kapták az Infinitours új szerzeményei

A Infinitours Kft. története egészen 1989-ig nyúlik vissza. A cég jelenleg több, mint 80 darab autóbuszt üzemeltet, a kishaszonjármű alapú minibuszoktól kezdve egészen a háromtengelyes luxus turistabuszokig.

Címkék