Magazin

Megérkeztek a Volánbusz legújabb Neoplan Tourlinerei

Augusztustól újabb 29 darab Neoplan Tourliner típusú távolsági autóbusz áll forgalomba a Volánbusz Zrt. országos járatain. A prémiumkategóriás turistabuszok megvásárlásáról szóló megállapodást idén februárban kötötte meg Dávid Ilona, az országos busztársaság azóta leköszönt elnök-vezérigazgatója az MAN-csoport magyarországi importőrének képviselőivel. A közel 2,324 milliárd forint értékű szerződés kiterjed a járművek időszakos karbantartásához szükséges diagnosztikai eszközök és alkatrészek beszerzésére is. A legújabb hazai Tourlinerek két ütemben állnak csatasorba, az első 15 darab augusztus elején, a fennmaradó 14 kocsi pedig a hónap közepén kezdi meg szolgálatát.

Az utóbbi években az MAN győzelme a Volánbusz, illetve a Volán Buszpark távolsági tenderein a gyakorlatban a Neoplan privát üzemeltetők által is kedvelt húzómodelljének szállítását jelenti. A három éve a rangos iF Design Award nemzetközi formatervezési díjjal is kitüntetett Tourliner először 2017 végén jelent meg az akkoriban még különálló regionális közlekedési központok flottájában, ekkor összesen 20 példányt kaptak az állami tulajdonú busztársaságok. Ezt követően 2018 októberében szereztek be újabb 31 darabot a típus nyújtott, háromtengelyes kiviteléből, tavaly nyáron pedig további 43 példány érkezett az MAN Lion’s Coach típussal szoros műszaki rokonságot ápoló német prémiumbuszból. A most forgalomba álló 29 darab autóbusszal már jóval száz fölé, egészen pontosan 123 darabra gyarapodik az állami busztársaságnál közlekedő Neoplan Tourlinerek száma.

Az autópályán akár 100 km/h utazósebességet lehetővé tevő Tempo 100-as minősítésre vizsgáztatott M3/III osztályú, azaz kizárólag ülő utasok szállítására szolgáló turistabuszok 49+1+1 üléses kialakításban érkeznek a Volánbuszhoz. Ez az elrendezés nagyobb lábteret és ezáltal kényelmesebb utazást biztosít a bent ülőknek az 53 üléses alapváltozatnál. A végig síkpadlós utastérben a 32 kW hűtőteljesítményű klímaberendezésen kívül számos további extra növeli az utazási élményt: egyebek mellett teljes audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, MMC Advanced információs-szórakoztató rendszer, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető USB-csatlakozók és 230 V-os aljzatok, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja a Volánbusz szolgáltatását igénybe vevő utazóközönség kényelmét.

A 12,1 méter hosszú, impozáns járművek mozgatásáról a típushoz választható legnagyobb teljesítményű, Euro 6d normának megfelelő, hathengeres, 460 lóerős (338 kW), 12,4 literes MAN D2676 LOH dízelmotor gondoskodik. Az erőforrás 2300 Nm-es maximális nyomatékát 12 sebességes MAN TipMatic automatizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az úttartásért elöl független felfüggesztésű, hátul hagyományos merev hidas, hypoid fogazású MAN futómű felel. A gazdaságos üzemelést a GPS-adatok alapján a domborzathoz előrelátóan alkalmazkodó EfficientCruise sebességtartó automatika, az EfficientRoll szabadon gurítás, a minden korábbinál hosszabb hátsó hídáttétel, valamint a karosszéria 0,36-os légellenállási együtthatója segíti.

Mivel a közlekedőfolyosót megemelték, az utastér végig síkpadlós. Ez jelentősen megkönnyíti az utasok mozgását a fedélzeten, valamint utazás közben kényelmesebb ülőpozíciót is biztosít

Az autóbuszvezetők munkáját a ma elérhető legkorszerűbb aktív vezetéstechnikai rendszerek támogatják, többek között sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LGS), elektronikus menetstabilizáló (ESP), ABS-t és ASR-t is magába foglaló elektronikus fékrendszer (EBS), valamint vészfékasszisztens (EBA) segíti a pilótát. A járművek felszereltségét ezen kívül tolatókamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszer és LED-es fényszórók gazdagítják, továbbá felszerelték őket síbox rögzítési pontokkal és vonóhoroggal is.

A most forgalomba álló Tourlinerekkel alapvetően a nyugati országrészben találkozhatnak majd az utasok – a flotta legnagyobb része, 21 kocsi itt szolgálja majd az utazók kényelmét, 5 példány a központi, a maradék 3 autóbusz pedig a keleti régiókba kerül. A buszok várhatóan a Pápa-Veszprém-Budapest, a Veszprém-Siófok-Pécs, a Szombathely-Zalaegerszeg-Kaposvár-Pécs, a Keszthely-Kaposvár-Pécs, valamint az Ajka-Keszthely-Kaposvár-Pécs útvonalakon tűnnek majd fel, a szabályt erősítő kivételként pedig az Ózd-Pétervására-Budapest viszonylaton is a Volánbusz legújabb szerzeményei teljesítenek majd szolgálatot.

https://www.instagram.com/p/CD_uP7jnLMJ/?igshid=106w135cgkaph

A most érkező járművekkel együtt 2018 ősze óta a Volánbusz már 776 új vagy újszerű autóbuszt állított forgalomba, az év végéig pedig további 90 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz kezdi meg a munkát a közlekedési társaság kötelékében – ezek legelső példányát nemrégiben szintén bemutattuk portálunkon.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék