Magazin

A Volánbusz távolsági tenderén kárpótolta magát az MAN

Miután a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. legutóbbi tenderein többször is formai okokra hivatkozva kizárták, a Volánbusz távolsági tenderét sikerült behúznia az MAN csoport hazai vezérképviseletének. 

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben több állami közbeszerzésről – a közelmúltban zárult két, csuklós autóbuszokra kiírt pályázatról, valamint a háromtengelyes nyújtott szóló buszokra vonatkozó tenderről is – lecsúszott, az oroszlános márkát idehaza képviselő MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-nek így sem lehet oka panaszra. Ma ugyanis kiderült, hogy a német cég hazai importőre nyerte a Volánbusz Zrt. által tavaly meghirdetett, távolsági buszokról szóló tendert, így összesen 29 darab új, emelt komfortfokozatú (M3/III osztályú) kéttengelyes autóbuszt szállíthat az országos busztársaság részére, nettó 5 377 278 699 forint értékben. Az MAN által megajánlott összeg magában foglalja a buszok 10 évre vetített élettartam-költségét is. A közbeszerzési eljárásban a Volvo is indult, de a svéd cégóriást képviselő Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó 5 193 204 420 forintos ajánlatának elbírálására nem került sor, mivel az ajánlatkérő az értékelési sorrendben csak a legkedvezőbb ajánlatot tévő pályázó tekintetében végezte el a bírálatot.

Jelenleg összesen 94 darab Neoplan Tourliner fut az állami busztársaság flottájában – ez a szám hamarosan 123-ra nőhet

Az elmúlt években az MAN győzelme a gyakorlatban Neoplan Tourlinerek szállítását jelentette, így valószínűsíthető, hogy most is folytatódik majd a Neoplan húzómodelljének térnyerése a magyar állami busztársaságnál. Az akkor még különálló regionális közlekedési központok flottájában először 2017 végén jelent meg a típus, ekkor összesen 20 példányt kaptak az állami tulajdonú busztársaságok. Ezt követően 2018 októberében újabb 31 darabot állítottak forgalomba a típusból (ezúttal a háromtengelyes kivitelből), tavaly nyáron pedig további 43 példány érkezett a privát üzemeltetők körében is népszerű, műszaki alapjain az MAN Lion’s Coach típussal osztozó német prémiumbuszból.

A Volánbusz egy korábbi közleménye szerint az érkező autóbuszokban számos kényelmi extra fogja növelni az utazási élményt, egyebek mellett korszerű audio-videorendszer két utastéri LCD-monitorral, MMC Advanced információs-szórakoztató rendszer, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető telepített USB-csatlakozók és 230 V-os aljzatok, valamint kézmosóval ellátott toalett is szolgálja majd az utazóközönség kényelmét.

Címlapkép: MAN Truck & Bus

Címkék