Ismét új autóbuszokkal bővül az állami busztársaságok járműállománya

Az MAN csoport magyarországi importőre, a 25 éves MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. összesen 43 darab kéttengelyes, prémium kategóriás Neoplan Tourlinert szállított ez év júniusában a VOLÁN Buszpark Kft. részére. Az impozáns járművek a Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Középkelet-magyarországi és Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ járműállományát erősítik.

Összesen 94 darab Tourliner fut a hazai közlekedési központoknál

A járművekben 49 darab –  biztonsági övvel és kényelmes lábtérrel ellátott – utasülést helyeztek el. Az utastérben számos kényelmi extra hivatott növelni az utazási élményt, egyebek mellett az audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, MMC Advanced információs-szórakoztató rendszer, vezeték nélküli internetkapcsolat, minden ülésről elérhető telepített USB-csatlakozók és 230 V-os aljzatok, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja az utazóközönség kényelmét. A járművek mozgatásáról Euro 6d normának megfelelő, hathengeres, 460 lóerős (338 kW), 12,419 literes MAN D2676 LOH dízelmotor gondoskodik. A motor 2300 Nm-es maximális nyomatékát 12 sebességes MAN TipMatic automatizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A gazdaságos üzemelést pedig a GPS-adatok alapján a domborzathoz előrelátóan alkalmazkodó EfficientCruise sebességtartó automatika, az EfficientRoll szabadon gurítás, a minden eddiginél hosszabb hátsó hídáttétel, valamint az autóbusz 0,36-os légellenállási együtthatója is segíti. Az autóbuszvezetők munkáját a ma elérhető legkorszerűbb vezetéstechnikai rendszerek támogatják, többek között LGS sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, EBA vészfékasszisztens, ESP elektronikus menetstabilizáló program és EBS elektronikus fékrendszer. A járművek felszereltségét ezenkívül  tolatássegítő kamera és LED-es fényszórók is gazdagítják.

A Tourliner esetében az utastér végig síkpadlós, ami jelentősen megkönnyíti az utasok mozgását a jármű fedélzetén, valamint utazás közben kényelmesebb ülőpozíciót is biztosít.

Ezzel tehát folytatódott a Neoplan húzómodelljének beszerzése az állami tulajdonú közlekedési vállalatoknál – 2017 végén, akkor még meglepetésként 20, tavaly októberben pedig további 31 darabot (utóbbi esetben a háromtengelyes változatból) állítottak forgalomba a magánüzemeltetők körében is kedvelt német prémiumbuszból.  A most beszerzésre kerülő flotta összértéke nettó 3 209 401 750 forint.

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. és a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. cégvezetője

Az ünnepélyes átadó ünnepségen Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. és a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója, a regionális autóbusz közlekedési központok igazgatóságának elnöke beszédében hangsúlyozta: ,,Közösségi közlekedési szolgáltatóként kiemelten fontos számunkra, hogy utasaink érezzék, tudják: igyekszünk megfelelni az elvárásaiknak, és minden nap azért dolgozunk, hogy komfortos körülmények között, biztonságosan eljuttassuk őket a kiválasztott célállomásokra. Tisztában vagyunk vele, hogy a siker záloga a folyamatos fejlődés, az újabb igények minél szélesebb körű kielégitése, hiszen csak így maradhatunk versenyben az egyéni közlekedéssel szemben, és így készülhetünk fel a liberalizációra.”

Hoyos György az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. cégvezetője az elhangzottakra reagálva arról beszélt, hogy az átadott autóbuszok mindenben megfelelnek a modern kor elvárásainak, és  megtestesítik a társaság szakmai elkötelezettségét: ,,Környezettudatosság, fenntarthatóság és gazdaságosság! Ezzel a három fő gondolattal jellemezhetó az az értékrend, mely meghatározza az MAN-t és az általunk gyártott járművek technológiai innovációját.”

A 2016-os hannoveri IAA haszonjármű kiállításon bemutatott Tourliner a vásárlók és a szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el, 2017-ben például a rangos iF Design Award nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte.

A környezettudatosság jegyében az eseményen az új autobuszok mellett 43 darab juhar-, hárs-, díszgalagonya és vérszilva fa átadására is sor került az MAN felajánlásának köszönhetően. A növényeknek a Népliget autóbusz-pályaudvar ad majd otthont.

Címkék