Magazin

Neoplan Tourliner: 20 éve az európai utakon

Húsz éve, a 2003-as Busworld szakkiállításon mutatkozott be a nagyközönség előtt a Neoplan prémium turistabusz-kínálatának ma is alapvetően belépőmodelljének szerepét betöltő Neoplan Tourliner, amely az egyik első olyan turistabusz volt a 2001-ben, az MAN által felvásárolt német buszgyártó termékpalettáján, melynek kifejlesztése során nem csak az oroszlános márka platformját, hanem technológiai hátterét és megoldásait is hasznosították. Az immáron második generációját taposó típus 20. jubileumát a gyártó egy „Diamond Edition” fantázianéven futó prémium kivitel piacra dobásával ünnepli, melynek premierjét Brüsszelben, az októberi Busworld 2023 seregszemlén tartották. Az exkluzív kivitel amellett, hogy megemlékezik a típus két évtizedet felölelő pályafutásáról, már tartalmazza a hét évvel ezelőtt bemutatott második Tourliner nemzedék időszerűvé vált műszaki frissítéseit is.

A Neoplan valaha élen járt az autóbuszok fejlesztésében, s merész megoldásairól, nagy újításairól és különleges kinézetű autóbuszairól vált ismerté. A gyártó kimagasló technológiai szakértelmét igazolja, hogy 1976-ban a cég újításaként jelent meg az első alacsonypadlós városi autóbusz, az N 814-es.  A Neoplan mindig is törekedett az innovációra, s nem félt feszegetni a határokat és a méreteket sem, ennek köszönhetően született meg például a 60-as években a 12 méteres emeletes Skyliner, majd a 70-es években annak 15 méteres, négytengelyes változata, a Megaliner, amely korszakalkotó típus volt abból a szempontból, hogy a Neoplan ennél a busznál lobbizta ki, hogy az európai előírások 12 méterről 15 méterre növeljék a szóló buszok maximálisan megengedhető hosszát. A Neoplan azonban az utóbbi jó néhány évben az MAN csoport felsőkategóriás turistabusz-márkájaként már csak mellékszereplőként van jelen a német gyártó kínálatában. Legutóbbi újítása éppen a hét éve bemutatott második generációs Tourlinerhez köthető, azóta nem érkezett nagyobb fejlesztés a márka részéről.

A márkanevet birtokló, 1935-ben alapított stuttgarti Gottlob Auwärter GmbH 2001 nyarán került az MAN érdekeltségébe, termékpalettája ezt követően alakult át drasztikusan. A Neoplant és az MAN buszos részlegét kezdetben a cégcsoport leányvállalataként működő salzgitteri NEOMAN GmbH égisze alatt irányították, a teljes buszos részleget 2008 legelején integrálták a nemzetközileg aktív MAN Nutzfahrzeuge csoportba. Az MAN és vele együtt a Neoplan is, ma már hagyományos értelemben nem nevezhetők német buszgyártóknak, ugyanis a gyártási tevékenységük Németországon kívül zajlik. Napjainkban már minden Neoplan modell Törökországban készül, ez a trend éppen a 2003-ban, még a möhringeni anyagyárban bemutatott Tourlinerrel indult el, amely kezdetben két hosszúságban volt elérhető, egy kéttengelyes, 12 méteres (P21) és egy háromtengelyes, 13,8 méteres (P22) változatban. 2006-ban egy újabb  háromtengelyes, de mindössze 13,26 méter hosszú (P20) kivitel is csatlakozott a kínálathoz. A típus Európa-szerte hamar nagy népszerűségre tett szert, mindezt magas kényelmének, látványos, elegáns megjelenésének, gazdaságosságának és nem utolsó sorban alacsonyabb árfekvésének köszönhette. A Tourliner alapvetően jelenleg is a belépőmodell szerepét tölti be a Neoplan turistabusz-kínálatában, de a Starliner 2015-ös elkaszálása óta már csak a Cityliner áll felette az egyszintes buszok között a gyártó modellpalettáján.

A Tourliner első generációjának életre hívásakor az alapelgondolás az volt, hogy az új típus, a Bartha Ernő korábbi technológiai igazgató vezetésével kifejlesztett MAN Lion’s Coach megoldásait alkalmazza, ennek megfelelően a Tourliner és a Lion’s Coach még ma  is ugyanazon a felépítményen és gépészeten osztozik. A cél az volt, hogy egy prémium színvonalú, de nagy piaci volumenű és alacsonyabb árfekvésű turistabusszal egészítsék ki a Neoplan akkori modellkínálatát. Az első generációs Tourliner, a Lion’s Coach felépítményének hasznosítása okán kilógott a Neoplan prémium buszai közül, ugyanis nem kapta meg a Starliner és a Cityliner karakteres stílusjegyének számító vízszintesen kettéosztott szélvédőt, de ennek ellenére a tervezőcsapatnak sikerült a jelentősen előre dőlő B-oszloppal, mint jellegzetes dizájnelemen keresztül rendkívül dinamikus megjelenést kölcsönözni a Tourlinernek, ami mai napig jellemzi az autóbuszt. A modellben a vázszerkezetet kölcsönző Lion’s Coach fényszórói helyett, úgy mint akkoriban a Neoplan buszainál, a spotlámpás megoldást alkalmazták, s a hátsó lámpatestek esetében pedig, jóval megelőzve más gyártókat, már LED-technológiát használtak. Az első generációból összesen mintegy 2500 járművet adtak el – beleértve a jobbkormányos kiviteleket is, amelyek az Egyesült Királyságban találtak gazdára -, ezek 70%-a kéttengelyes változat volt.

A Neoplan márka manapság legkelendőbb modelljének második, azaz jelenlegi generációja 2016 őszén a hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon debütált, s az elődmodellhez hasonlóan a vásárlók és a  szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el, bemutatása után nem sokkal a leginnovatívabb, ergonómiai és esztétikai szempontból kiemelkedő ipari termékeknek járó  rangos iF Design Award 2017 nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte. Bár az megújult modell csak egy alaposabb frissítésen esett át, a gyártónak sikerült egy karakteres és elegáns formavilágú, a Neoplan dinamikus arculatába szervesen illeszkedő autóbuszt megalkotnia. Az új Tourliner karosszériájának aerodinamikai tulajdonságai 20%-kal javultak az elődjéhez képest, így a légellenállási együtthatója csupán 0,36, ami az OptiView digitális tükörhelyettesítő rendszerrel még tovább csökkenthető. A légellenállás mérséklésében fontos szerepet játszott az  aerodinamikailag optimalizált A oszlop, az új tetőív, az áramvonalasabb kialakítású tükörház és a sík oldalfal is.

A második nemzedék négyféle hosszváltozatban érhető el, a kéttengelyes 12,1 méteres alaptípus és a szintén kéttengelyes, 13,1 méteres extrahosszú verzió mellett két háromtengelyes variáns is szerepel a palettán, a 13,4 méteres C és a 13,9 méteres L változat – ezek rendre akár 53, 57, 59 és 63 ülő utas befogadására is alkalmasak lehetnek.

A típusból a 2003-as piaci bevezetése óta már több mint 3850 gördült le az ankarai gyártósorokról, ezekből 2500 két-, közel 1400 pedig háromtengelyes kivitelben. A Tourliner jubileumát az MAN  egy „Diamond Edition” néven piacra kerülő változattal ünnepli, ami a teljes Tourliner modellkínálatra kiterjed.

Címkék