Magazin

68 új autóbusz erősíti a Közlekedési Központok járműállományát

Decemberben megírtuk, hogy az elmúlt időszak járműbeszerzései után újabb 68 darab korszerű autóbusszal bővül a hazai regionális Közlekedési Központok járműállománya a Volán Buszpark Kft. legutóbbi sikeres közbeszerzésének köszönhetően. A szolgáltatási színvonal növelése érdekében 2019 tavaszától 25 darab helyközi kivitelű Credo autóbusz, nyártól pedig 43 darab emelt komfortfokozatú, Neoplan gyártmányú turistabusz áll majd forgalomba az állami közlekedési vállalatoknál. A mai napon az erről szóló szerződések is aláírásra kerültek, és egyúttal azt is megtudhattuk, hogy pontosan mely régiókban számíthatunk majd az új jövevények megjelenésére. Az állami üzemeltető célja az utasok biztonságos, kényelmes kiszolgálása, ebben pedig kulcsszerep jut a korszerű autóbuszoknak.

A Magyarország vezető autóbuszgyártójától, a győri székhelyű Kravtex Kft.-től érkező 25 darab M3/II. kategóriájú, normál (800 mm) padlómagasságú Credo Inovell 12 autóbusz mindegyike légkondicionált, 82 férőhellyel – ezen belül 51 ülőhellyel – rendelkezik majd, a fedélzeten pedig a huszonegyedik század elvárásaihoz igazodva WiFi is szolgálja majd az utazóközönség kényelmét. A darabonként nettó 61 850 000 forint értékű modern járművek a Dél-dunántúli Közlekedési Központ (DDKK) Zrt. flottájába kerülnek. Információink szerint a buszok 1-1-0 ajtóképlettel érkeznek majd.

A Dunántúl déli részén találkozhatunk majd a legújabb Credókkal (Fotó: Credobus)

Az ezzel párhuzamosan kiírt másik, M3/III. osztályú (azaz növelt sebességű utazásra alkalmas, távolsági/turista kialakítású) buszokról szóló tender eredményhirdetésekor még csak annyi volt tudható, hogy azon az MAN csoport magyarországi importőre, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett a győztes, ám azt csak megtippelni lehetett, hogy a két lehetséges jelölt közül melyik típust szállítja majd a hazai képviselet – végül, ahogy az a közelmúlt tapasztalatai alapján várható volt, a gyári hierarchiában magasabban pozicionált Neoplan Tourliner lett a befutó. Az összesen 43 darab kéttengelyes turistabusz – melyekben 50-50 utasülést helyeznek el – természetesen szintén légkondicionált lesz, ezeken a buszokon is biztosítják a fedélzeti WiFi szolgáltatást, sőt, 230 V-os aljzatok és USB-töltőpontok is helyet kapnak az utastérben. Ezekkel a járművekkel a Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Középkelet-magyarországi és Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ területén találkozhatnak majd az utasok 2019 nyarától. Ezzel tehát folytatódik a Neoplan húzómodelljének beszerzése az állami tulajdonú közlekedési vállalatoknál – 2017 végén, akkor még meglepetésként 20, tavaly októberben pedig további 31 darabot (utóbbi esetben a háromtengelyes változatból) állítottak forgalomba a magánüzemeltetők körében is kedvelt német prémiumbuszból, amely műszaki szempontból az MAN Lion’s Coach édestestvére. A most beszerzésre kerülő flotta összértéke nettó 3 209 401 750 forint.

Folytatja magyarországi karrierjét az impozáns Neoplan Tourliner is, ezúttal 43 darab áll belőle forgalomba nálunk (Fotó: MAN Truck & Bus)

Az új autóbuszok beszerzéséről szóló megállapodásokat ünnepélyes keretek között a mai napon írták alá a felek. A szerződéseket a Volán Buszpark Kft. képviseletében Dávid Ilona ügyvezető, a Kravtex Kft.-től dr. Krankovics István ügyvezető, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. részéről pedig Martin Strier CEO és Hoyos György Sándor cégvezető látta el kézjegyével.

Dávid Ilona, a Volán Buszpark Kft., és Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezetője

A fentieken túl a Volán Buszpark három korábbi eredményesen zárult, 17 milliárd forintot meghaladó értékű autóbusz-beszerzésének köszönhetően összesen 201 darab modern, a mai kor elvárásait is kielégítő jármű áll ütemezetten forgalomba 2019 áprilisának végéig a Volánbusznál és a regionális Közlekedési Központoknál.

A címlapképen: Dávid Ilona ügyvezető Volán Buszpark Kft.; Martin Strier ügyvezető igazgató MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.; Hoyos György Sándor buszüzletág-igazgató MAN Kereskedelmi Kft.

Címkék