Kitekintő

Az ELCH projekt: a Daimler Buses terve az elektromos turistabuszra

Az évtized végére sorozatgyártásra érett, tisztán elektromos hajtású távolsági busztípus bemutatását tűzte ki célul európai márkáinak (Mercedes-Benz, Setra) zászlaja alatt a Daimler Buses. A cégcsoport szakmai partnerek bevonásával látott munkához, amelynek első kézzel fogható eredményét a tervek szerint négy éven belül láthatja a nagyközönség.

A tisztán elektromos hajtású autóbuszok egyre több európai városban részei az utcaképnek, a távolsági villanybuszok fejlesztése azonban jóval nagyobb kihívást jelent, mindenekelőtt a megkövetelt nagy hatótáv, rugalmas használhatóság és tölthetőség, valamint az utasok és csomagjaik jelentős helyigénye miatt. Nem véletlen, hogy mostanáig csak egyes kínai gyártók próbálkoztak a műfajjal, illetve a tengerentúl piacán akadnak amerikai és európai jelentkezők is, ám ezek a járművek gyakorlati használhatóság terén egyelőre komoly kompromisszumot jelentenek dízelmotoros társaikhoz képest. A Daimler Buses most ezen a területen igyekszik áttörést elérni.

A német gazdasági és klímavédelmi minisztérium által finanszírozott projektet fémjelző ELCH betűszó az Electrified Coach, azaz magyarul villamosított távolsági busz kifejezés betűiből áll össze. A cél nem más, mint hogy a kifejlesztendő zéró emissziós hajtáslánc helyigénye, ezáltal pedig a járművek utas- és csomagkapacitása a lehető legjobban megfeleljen a mai dízel turistabuszokénak. A Daimler Buses által koordinált fejlesztésben részt vesz a karlsruhei technológiai intézet, a mannheimi és a kaiserslauterni egyetemek, üzemeltetőként pedig a FlixBus anyavállalata, a Flix SE mobilitási ernyőcég is. A karlsruhei intézet az üzemeltetési körülmények és -stratégia, valamint a hajtáslánc terhelési állapotainak elemzésében segédkezik majd, a mannheimi egyetem szakemberei a profitabilitást vizsgálják majd üzemeltetői szemszögből, a kaiserslauterni egyetem munkatársainak az aerodinamika és a könnyűszerkezetes építésmód terén jut fontos szerep, a Flix pedig természetesen a távolsági buszos hálózattervezés és -működtetés tapasztalatainak rendelkezésre bocsátásával, valamint a prototípusok tesztelésével veszi majd ki a részét a tennivalókból.

A koncepciófázis során első lépésben az energiafogyasztás, a hatótáv és az akkumulátor-élettartam szem előtt tartásával egy moduláris hajtáslánc kialakítása a cél, amihez számba veszik a Daimler Truck teherautós üzletágával kialakítható szinergiák (az elektromos teherautókban már használt egyes komponensek átvételének) lehetőségeit is. A második szakaszban a fenntartási költségeket, a környezetre gyakorolt hatást és meglévő flottákba való integrálhatóságot vizsgálják. Ezek alapján a tervek szerint kétféle prototípus hajtáslánc készül majd, amelyeket kísérleti járművekbe építenek be a valós körülmények közötti tesztelés céljából. Mindezt négy éven belül szeretnék megvalósítani. A prototípusok építése során szerzett tapasztalatok szolgálnak majd a költséghatékony sorozatgyártás megteremtésének alapjául.

A Daimler Buses marketingesei kedvcsinálóként egy kézi vázlatot (címlapképünkön) is megosztottak, bár ebből még korai lenne bármiféle messzemenő következtetést levonni az évtized végére ígért elektromos turistabuszok formájával kapcsolatban. A skiccen látható szöveges utalásból annyi mindenesetre kivehető, hogy nagy hangsúlyt fordítanak majd a hátsó rész aerodinamikus kialakítására a minél kedvezőbb energiafogyasztás érdekében.

Látványterv: Daimler Buses

Címkék