Kitekintő

Midibusszal bővülhet az MAN elektromos termékpalettája

A közeljövőben új modellel egészülhet ki az MAN Truck & Bus tisztán elektromos hajtású busztípusainak választéka, iparági pletykák szerint ugyanis a 12 méteres szóló és a 18 méteres csuklós Lion’s City E mellé várhatóan egy 10,5 méter hosszú ún. nagy midi változat is csatlakozik, Lion’s City 10 E kereskedelmi típusjelölés alatt. Ha lehet hinni az értesüléseknek, az új modell piaci bevezetésére 2023-ban kerülhet sor.

A Lion’s City E midiváltozata az információk szerint a 12 185 mm-es szóló verzió műszaki megoldásait örökölné meg, így befoglaló méretei a hosszúságot értelemszerűen leszámítva ugyanazok lennének. A 10,5 méteres karosszériahosszt a gyártó a típuscsalád moduláris felépítését kihasználva a tengelytáv több mint másfél méteres megkurtításával érné el, a mellső és a hátsó túlnyúlások változatlanul maradnának.

Amennyiben a híresztelések beigazolódnak, a típus két- és háromajtós kivitelben is elérhető lesz, utaskapacitása pedig elérheti akár a 80 főt is, ami közel azonos a 12 méteres szóló nagytestvér befogadóképességével. Ez akár valós is lehet, hiszen az új midibusz alá vélhetően a szóló verziónál már alkalmazott hagyományos, 22,5″ tárcsaméretű MAN futóművek kerülnének. Emellett erre a modellre is a kéttengelyes buszokra vonatkozó 19,5 tonnás össztömeg-limit lenne érvényes, így az valószínűsíthetően új típusnál sokkal inkább az állóhely-terület jelenik meg az utaskapacitást behatároló tényezőként, mintsem a legnagyobb megengedett össztömeg és/vagy tengelyterhelés.

Az MAN a Lion’s City E-t az információk szerint 4, illetve 5 modulos Northvolt akkupakkal dobná a piacra, ami az izmosabb, akár 300 kilométeres hatótávra is képes kivitel esetén 550 kg, a kisebb csomagnál pedig 1100 kg súlycsökkenést jelentene a 12 méteres változatban alkalmazott energiatárolók össztömegéhez képest. Az akkukémián és azok modulonkénti kapacitásán várhatóan nem változtat a gyártó, ugyanúgy 80 kWh kapacitású, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) egységeket használna a beszámolók szerint.

Címkék