Kitekintő

Felfüggeszti elektromos buszának fejlesztését az Arrival

Az egyre szorultabb anyagi helyzetbe kerülő Arrival a további költségmegtakarítás érdekében átmenetileg felfüggeszti elektromos autóbusz- és személyautó-fejlesztési projektjeit – írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times. A pénzügyi lap szerint a brit startup most minden erejével az első számú bevételi lehetőséget jelentő elektromos kisáruszállító, az Arrival Van sorozatgyártásának beindítására koncentrál, amelyre továbbra is él az annak idején szenzációt jelentő, az opcióval együtt akár 20 ezer darabos megrendelés az amerikai UPS csomagküldő szolgálat részéről.

A néhány éve még rendkívül ambiciózus tervekkel induló Arrival a múlt hónapban jelentette be, hogy kényszerűségből harmadával csökkenti  munkavállalóinak létszámát, a jelek szerint azonban ez sem elegendő a startup készpénzállományának stabilizálásához. A hírek szerint a cégvezetés ezért úgy döntött, parkolópályára teszi a forradalmiként beharangozott, időközben az európai típusjóváhagyást is megszerző Arrival Bus fejlesztését. A gyakorlatban ez a már egyébként is jelentős csúszásban lévő közúti tesztfutások további késleltetését jelenti, beleértve az első számú vevőjelöltnek számító FirstGroup hálózatán tervezett utasforgalmi próbákat, de valószínűleg erre a sorsra jutnak a június közepén bejelentett, az Enel X-szel közös tesztek is az olaszországi Vallelunga versenypályán.

A legkevésbé előrehaladott állapotban lévő programot, az eddig mindössze egyetlen prototípusig jutó Arrival Car villanyautó fejlesztését ugyancsak szüneteltetik. A főként kocsimegosztó szolgáltatásokra optimalizált személyautó sorozatgyártását az eredeti tervek szerint 2023 végén kezdték volna meg.

Az Arrival tavaly márciusi tőzsdére lépése óta részvényei értékének már több, mint 90%-át elveszítette, amiben a startup ígéreteinek késedelmes megvalósulása mellett a globális gazdasági lassulás is szerepet játszik. A cég aktuálisan futó projektjeit és a kiadásait áttekintő belső felülvizsgálat eredménye szeptemberre várható, a most kiszivárgott információk állítólag már ebből a jelentésből származnak. A busz- és személyautó projektek leállításával kapcsolatos értesüléseket maga az Arrival – amely a jövő héten teszi közzé féléves pénzügyi eredményeit – egyelőre nem kommentálta.

A címlapkép illusztráció, forrás: Arrival

Címkék