Kitekintő

Az utolsókat rúgja az Arrival?

Nagyon úgy tűnik, hogy csúfos véget ér a 2015-ben nagy reményekkel és ambícióval induló Arrival története. Az elektromos kisáruszállítók, autóbuszok és személyautók gyártását forradalmasítani kívánó brit startup, amelybe néhány éve még a UPS, illetve a Hyundai Motor Company és a Kia Motors Corporation is súlyos dollár- és eurómilliókat fektetett, az utóbbi időben egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerül: fejlesztései megakadtak, és szinte már csak az átszervezések, elbocsátások és a korábbi tervek jelentős visszavágása kapcsán lehet hallani róla. Alighanem már a végjáték része, hogy az amerikai NASDAQ értéktőzsde szabályozó testületének friss döntése értelmében a cég részvényeit kivezetik a tőzsdéről, ami – bár elméletben még van lehetőség tőkebevonásra – az Arrival hattyúdalának újabb felvonása lehet.

Az évtized elején még minden rózsásnak tűnt a Gyenyisz Szverdlov orosz üzletember által 2015-ben alapított Arrival háza táján, a londoni székhelyű céget sokáig az elektromobilizáció egyik nagy ígéretének tartották. A brit királyi posta, a Royal Mail még 2017 augusztusában közölte, hogy vásárlási szándékkal teszteli az Arrival frissen bemutatott elektromos furgonjait. Később, 2020 januárjában az amerikai központú UPS csomagküldő szolgálat – a fejlesztés részeseként ugyan, de mégis jóformán látatlanban – 10 ezer darabot (opcióban pedig további ugyanennyit!) rendelt a még mindig csak prototípusként létező, bár az eredeti látványterveken kétségkívül tetszetős külsejű, cukorkaformájú Arrival Van kézbesítő furgonokból. Ugyanebben a hónapban a Hyundai-Kia csoport 100 millió eurót fektetett a startupba, amely 2020 tavaszán az elektromos városi autóbuszok mezőnyébe is bejelentkezett a futárjárművekhez hasonlóan kompozit karosszériás, velük több komponensen is osztozó Arrival Bus koncepcióval. Az előremutató megoldások mellett számos kétkedésre okot adó részletet is felvonultató villanybusz végül megszerezte az európai típusbizonyítványt és a gyári képek, illetve videók alapján több prototípus is elkészült belőle. A típusra már az első megrendelések is megvoltak, ám nagyjából ekkorra kezdett kifogyni a lendületből és a pénzből az ígéretekkel jól, azok teljesítésével viszont következetesen hadilábon álló Arrival. Az ún. „mikrogyárakban” elképzelt sorozatgyártást sehogy sem sikerült beindítani, a pénz ugyanakkor fogyott, így 2022 augusztusában bejelentették a személyautós és a buszos projekt felfüggesztését, hogy az Arrival megmaradt forrásaival az amerikai piacra szánt furgonok gyártásának beindítására koncentrálhasson, ám egyelőre ez sem valósult meg – miközben a UPS gigamegrendelését az eredeti tervek szerint elvileg idén kellene teljesíteni.

Grafikák szintjén létezett egy szögletesebb, nagyobb lökhárítókkal szerelt változat is az Arrival villanybuszából, ezt minden bizonnyal az amerikai piacra szánták

Az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő, többszöri átszervezésen átesett céget most újabb csapás érte, ezúttal az amerikai NASDAQ részvénytőzsdéről. Az Arrival menedzsmentje ugyanis hétfő reggel kézhez kapta a kötelező tőzsdei kivezetésről szóló értesítést, amelynek értelmében január 30-tól felfüggesztik az Arrival részvényeivel való kereskedést, miután az késett pénzügyi eredményeinek közzétételével és nem adott be kármentesítési tervet a tőzsde felé. Mindeközben egyes értesülések szerint a léket kapott startup – amely két hónapja még egy 50 millió dolláros pénzügyi mentőöv megszerzését jelentette be – az EY nevű könyvelőcéggel tárgyal egy, a csődeljáráshoz hasonló adminisztrációs folyamat levezetéséről. Az Arrival még 2021-ben lépett tőzsdére egy speciális célú akvizíciós vállalattal (SPAC) való egyesülést követően, akkori értéke mintegy 13 milliárd dollár volt – ezzel akkoriban az Egyesült Királyság legértékesebb techcégének számított -, ami a tőzsdei kivezetés bejelentése előtti napra 20 millió dollárra zsugorodott.

A képek illusztrációk, forrás: Arrival

Címkék