Kitekintő

A First York 44 darabot vásárolna az Arrival villanybuszából

Bár az Arrival elektromos csodabuszának hivatalos premierje továbbra is várat magára, az északkelet-angliai York városában szolgáltató First York társaság a napokban szándéknyilatkozatot tett közzé egy jelentősebb kontingens beszerzéséről. Az angol közlekedési minisztérium által meghirdetett Zero Emission Bus Regional Areas (ZEBRA) program részeként igényelt támogatás elnyerése esetén 44 példány érkezhet a típusból a First flottájába. Az új szerzeményekkel dízelmotoros buszokat váltanának ki 1:1 arányban, a jelenlegi 33-ról 77-re emelve ily módon a társaságnál szolgáló tisztán elektromos hajtású buszok számát.   

A yorki önkormányzat által benyújtott finanszírozási kérelemben a First York szerepel egyedüli szolgáltatóként. A járművek beszerzéséhez a önkormányzat 8,56 millió angol font támogatásra pályázik a ZEBRA program keretében, pozitív elbírálás esetén a FirstGroup ehhez további 10,29 millió fontot tesz még hozzá. A hosszú távon mintegy 4000 új elektromos autóbusz üzembe állítását célzó ZEBRA kezdeményezés jelenleg futó második szakaszában egyébként Anglia-szerte összesen 17 pályázatot nyújtottak be, ezek elbírálása 2022 februárjára várható.

Egy korábbi látványterv a First-csoport színeit viselő kivitelről

Az Arrival futurisztikus, kompozit karosszériás villanybuszát – amelyet a brit startup a közvetlen konkurenseknél 40%-kal könnyebbnek ígér – a nemzetközi buszgyártás egyik nagy ígéreteként tartják számon, bár számítógépes grafikákon és egy belül gyakorlatilag üres prototípuson kívül eddig viszonylag kevés konkrétum látott róla napvilágot. Egyelőre azonban a befektetőket és a potenciális vásárlókat ez – és a máskor oly szigorúan számon kért referenciák totális hiánya – látszólag nem zavarja: március végén a skóciai Ember vállalkozás négy példányra adott le rendelést (ezeket a hasonló elven meghirdetett skót SULEBS program keretében szereznék be), a múlt hónapban pedig az első amerikai megbízását is elnyerte az Arrival a kaliforniai Anaheim városából, öt darab villanybusz szállítására. Mindazonáltal a FirstGroup yorki kirendeltsége lenne az első üzemeltető, aki jelentősebb mennyiséget vásárolna a típusból. Sikeres pályázat esetén a járműtelepen az új töltőállások kiépítésén túl korszerűsítenék a meglévőket is, a First York ugyanis a jelenlegi AC (váltóáramú) töltők helyett a jövőben DC (egyenáramú) berendezésekre térne át, ami gyorsabb és hatékonyabb töltést biztosít.

Ilyenek lesznek az Anaheimbe (Kalifornia, USA) szállítandó Arrival villanybuszok – felkészül York?

Időközben a leendő Arrival Bus külső dizájnja is módosult: az újabban kiadott látványterveken a korábbi lágy karakterű, harmonikus formavilág helyett már egy egyszerűbb, szögletesebb verzió szerepel, megnövelt terepszögekkel – ez a feltehetően amerikai igények szerint készült változat egyébként valószínűleg még mindig nem a végleges koncepció, hiszen például a masszív lökhárítóig lehúzott, egyetlen darabból álló szélvédő nem tűnik túl praktikus megoldásnak városi forgalomhoz (sem).

Egyelőre nem világos, hogy a képen látható darabosabb megjelenésű variánst csak az Egyesült Államokba szánják, vagy Európa is ezt kapná

A Nagy-Britannia legnagyobb autóbusz-üzemeltetőjének számító FirstGroup és az Arrival együttműködése már korábban elkezdődött: amint azt korábban megírtuk, az első prototípus közúti tesztfutásainak idén ősszel kellene indulnia a társaságnál. A pozitív hozzáállás ellenére ugyanakkor az elektromos furgonok után a buszgyártással is kacérkodó startup pozíciója koránt sincs bebetonozva a Firstnél. A most közzétett szándéknyilatkozatban ugyanis az áll, hogy bár a társaság „biztos abban, hogy az Arrival második generációs villanybuszának fejlesztési ütemterve kényelmesen összeegyeztethető a ZEBRA program szállítási követelményeivel”, hozzáteszik, hogy „előre nem látható késedelem vagy más problémák esetén” erős alternatívát jelenthetnek az újabban Switch Mobility néven tevékenykedő Optare típusai, amelyekkel a First már korábban pozitív tapasztalatokat szerzett, a gyártóval pedig azóta is jó kapcsolatot ápol. Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja…

A képek illusztrációk, forrás: Arrival

Címkék