Kitekintő

Ősszel kezdődnek az Arrival elektromos csodabuszának tesztfutásai

Az ősz folyamán megkezdődnek az elektromos járművek fejlesztésével foglalkozó Arrival tavaly bemutatott, saját tervezésű villanybuszának közúti próbafutásai az Egyesült Királyságban. A forradalminak ígért járművel elsőként a szigetország egyik legnagyobb közlekedési szolgáltatójának számító First Bus hálózatán lehet majd találkozni. Utóbbi cég bő hét hónapja jelentette be, hogy 2022 decemberétől nem vásárol több dízelmotoros autóbuszt, 2035-re pedig a teljes flottája lokálisan nullemissziós típusokból áll majd.

A 2015-ben alapított, londoni székhelyű Arrival neve igazán széles körben tavaly vált ismertté, miután előbb Hyundai fektetett 100 millió eurót a cégbe, majd pedig az amerikai UPS csomagküldő szolgálat jelentette be, hogy 10 000 elektromos kézbesítő furgont rendel a brit startuptól – ezeket a járműveket a UPS mellett korábban az angol királyi posta is tesztelte. Az innovatív kisáruszállítók jellegzetesen letisztult, gömbölyű formavilágát továbbvivő elektromos autóbuszt, amely egyelőre a beszédes Arrival Bus nevet viseli, tavaly júniusban mutatták be látványtervek és egy gyakorlatilag álcázatlan prototípus formájában. A meglévő típuscsaládok módosítására építő buszgyártók kötöttségeitől mentesen az Arrival tervezői az alapoktól kezdve villanybusznak fejleszthették a koncepciójárművet, kihasználva a hajtáslánc-komponensek kötetlenebb elhelyezhetőségében rejlő lehetőségeket. Az újdonság a leendő üzemeltetők számára radikális fenntartási költség-csökkenést, az utasoknak és a járművezetőknek pedig egészen újszerű utazási élményt ígér – legalábbis az Arrival marketingesei szerint. Hogy ebből valójában ebből mennyi az igazság, az hamarosan kiderül, az első demópéldány ugyanis idén ősszel megkezdi közúti próbafutásait az Egyesült Királyságban. A tesztbusz a FirstGroup gumikerekű ágazataként működő First Bus viszonylatain tűnik majd fel, bár a közösen kiadott sajtóanyagból az nem derül ki egyértelműen, hogy utasszállítást is végez-e majd.

Az Arrival mostanáig adós volt a „csodabusz” technikai részleteinek ismertetésével, és bár ezúttal sem vitték túlzásba a tájékoztatást, néhány alapjellemző már tudható. A First buszos divíziójához delegált tesztjármű 310,8 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomagot kap (a kémiai típusról egyelőre nem esett szó), amelynek töltése egyen- (DC) és váltóárammal (AC) is történhet majd. A teljes hosszban alacsonypadlós belső kialakítású villanybusz 2-0-0 ajtókiosztással és 36 ülőhellyel érkezik. Érdekes műszaki sajátosság, hogy az Arrival állítása szerint a buszon elöl-hátul ugyanolyan felfüggesztést alkalmaznak, azonos méretű kerekekkel és gumiabroncsokkal. Ez a trükköt a piacon jelenleg kapható rivális villanybuszokénál 40%-kal könnyebb karosszéria tesz lehetővé, ami szálerősítésű kompozit anyagok széles körű használatával készül. A gyártó által korábban közzétett videók alapján később többféle hosszváltozat is készül majd a típusból, illetve egy potenciális befektetőknek összeállított tájékoztató anyagban 240-400 km hatótávot és 80-125 fős utaskapacitást ígért a fejlesztőcsapat. Szintén az ebben leírtak szerint a 12 méteres alapváltozat üresen mindössze 8000 kg-ot nyom majd a mérlegen (bő fél tonnával kevesebbet, mint a mostanság etalonként tisztelt Ebusco 3.0), legnagyobb gördülő össztömege pedig 16 tonna lesz.

A First Bus egyébként kifejezetten nyitott az alternatív hajtásmódokra: a cégcsoport buszos leányvállalata jelenleg Leedsben, Glasgowban és Yorkban üzemeltet elektromos autóbuszokat, a közelmúltban pedig szintén ők helyezték üzembe az Aberdeen városában szolgáló, hidrogénhajtású emeletes Wrightbus-flottát.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Arrival/First Bus

Címkék