Kitekintő

Spanyolországban tesztelik az Arrival Bus prototípusát

Úgy tűnik, valóban lesz valami az Arrival kompozit karosszériás villanybuszának tavaly év végén beígért, egyelőre még közforgalomtól elzárt tesztfutásaiból, ráadásul valamilyen többé-kevésbé eldugott angol próbapálya helyett némi meglepetésre külföldön – bár ez persze nem zárja ki a hazai tesztelés lehetőségét sem. A brit startup közösségi oldalára feltöltött képhez mellékelt leírás szerint egyszerre két prototípus is útnak indult Spanyolországba, hogy különféle vizsgálatokat végezzenek el rajtuk.

A címlapképünket is adó felvételen egy mattfekete jobbkormányos példány látható, feltűnően ügyelve rá, hogy a karosszéria nagy részét takaró ponyva az utastérbe se igazán engedjen bepillantást a kíváncsiskodó szemeknek. Az mindenesetre így is megfigyelhető, a korábbi látványtervek több jellegzetességét is átörökítik a szériapéldányokra, így például a széles, egyszárnyú utasajtókat és a homlokfal hatalmas, egybefüggő üvegfelületét, amely máris vitákat váltott ki a bejegyzés alatti kommentszekcióban – az üzemeltetők rendszerint nem szokták díjazni az ilyen megoldásokat a sérülés esetén várható, zsebbe markoló javítási költségek miatt. Szintén megvalósul a tetőhosszsarok teljes hosszán végighúzódó hatalmas színes kültéri kijelző, ami az útvonallal kapcsolatos információk mellett minden bizonnyal reklámok megjelenítésére is alkalmas lesz. A korábbi képek tanúsága szerint hasonló megoldásra lehet számítani a légcsatornák belső burkolatán is.

A gyártó közlése szerint a mostani próbák során többek között a buszok emelkedőkön való viselkedését, illetve fékrendszerét vizsgálják majd, továbbá anyagkifáradási ellenőrzésekre is sor kerül. Tennivaló ezen kívül is akad bőven: az eredetileg tavaly őszre ígért utasforgalmi tesztfutásokat 2022 első negyedévére halasztották, a második negyedévben pedig már a szériagyártást is megkezdenék.

Címlapkép: Arrival

Címkék