Kitekintő

Megszerezte az európai típusjóváhagyást az Arrival villanybusza

Az Arrival a napokban bejelentette, hogy saját fejlesztésű elektromos autóbusza sikeresen teljesítette az európai típusengedélyhez szükséges valamennyi biztonsági tesztet. A tanúsítvány megszerzése fontos mérföldkövet jelent a nagyra törő terveinek megvalósításával egyelőre jelentős csúszásban lévő startup számára.

A nemes egyszerűséggel Arrival Bus néven emlegetett, házon belül fejlesztett gyártástechnológiával készülő kompozit karosszériás városi modellt – amely a gyártó marketingesei szerint nem hasonlítható semmilyen más, korábban piacra dobott busztípushoz – továbbra is a buszgyártás egyik nagy ígéreteként tartják számon, a projekt azonban távolról sem zökkenőmentes. A globális modellnek szánt típus ugyan már ötven darabot meghaladó előrendelés-állománnyal rendelkezik, ám a sorozatgyártásra érett változat bemutatása továbbra is várat magára: a legújabb tervek szerint 2022 harmadik negyedévében kezdődhetnek meg a közúti tesztfutások a FirstGroup társaság hálózatán (ezt eredetileg 2021 őszére, majd 2022 első negyedévére ígérték).

A jelenleg is fejlesztés alatt álló villanybusz-család számos komponensén osztozik az Arrival Van elektromos kisáruszállítóval és az Arrival Car villanyautóval, így az ezekkel szerzett tapasztalatokat kölcsönösen fel tudja használni a gyártó az egyes termékvonalaknál.

Az Arrival két nappal ezelőtt közzétette a 2022 első negyedévére vonatkozó, euró helyett most először USA-dollárban elszámolt pénzügyi eredményeit is, eszerint a vizsgált időszakban a cég összesen 10,4 millió dollár veszteséget termelt. A korrigált kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (korrigált EBITDA-mutatószám) 66,9 millió dollár veszteséget mutatott, ami az egy évvel korábbi adat több, mint kétszerese – idén lényegesen több adminisztrációs és nem tőkésített kutatás-fejlesztési költséget (rendre 54,2 millió, illetve 27,7 millió dollár) számolt el a vállalat, mint 2021 azonos időszakában (43,4 millió illetve 11,5 millió dollár, az elhangzottak sorrendjében).

Az egész évre vonatkozóan az Arrival nagyságrendileg 185-225 millió dolláros korrigált EBITDA-veszteséggel számol. Ebben benne már vannak a gyártás beindításának költségei is, amelyre az angliai Bicesterben a harmadik, Charlotte-ban (Egyesült Államok, Észak-Karolina) pedig a negyedik negyedévben kerülhet sor. Előbbi helyszínen a gyártáshoz szükséges robottechnológia már telepítésre került, a tengerentúli létesítményben pedig nyáron kezdődik a felszerszámozás. A harmadik negyedévtől indulhat be az elektromos furgonok sorozatgyártása, amelyekből az év hátralévő részében 400-600 darabot szerelnének össze. A buszgyártást az esztendő második felében kezdenék meg az Egyesült Királyságban, egyelőre csak kis darabszámban.

Fotók: Arrival

Címkék