Magazin

Történelmi pillanat: Solaris hidrogénbuszt tesztelnek hazánkban!

Magyarországon folytatódik a Solaris hidrogén tüzelőanyagcellás tesztbuszainak európai turnéja: információink szerint a napokban tesztelés céljából hazánkba érkezett a lengyel buszgyártó egyik hidrogénhajtású demóbusza. Úgy tudjuk, hogy a járművet a Volánbusz próbálja majd ki, forgalomba állítására várhatóan már ezen a héten sor kerülhet.

A konkrét jármű, amely nemrégiben keleti szomszédunknál is próbázott, még 2019-ben mutatkozott be a Solaris legújabb alternatív hajtású városi típusának demópéldányaként a brüsszeli Busworld Europe 2019 seregszemlén, azóta pedig több nyugat-európai városban végzett próbafutásokat. A kéthónapos román tesztkörút során az autóbusz üzemeltetéséhez szükséges hidrogéngázt a Linde-csoport román leányvállalata, a Linde Gas Romania biztosította, és minden jel arra mutat, hogy a magyarországi tesztfutás alatt is a Linde helyi képviselete fogja ellátni az autóbuszt hidrogénnel. Egyfelől hazánkban jelenleg csak egy hidrogénkút található, ezt pedig a Linde Gáz Magyarország Zrt. üzemelteti budapesti telephelyén, másrészt pedig időközben Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója is erre utaló posztot tett közzé a közösségi médiában.

Az autóbusz minden valószínűség szerint a Zöld Busz Program keretében teszi tiszteletét Magyarországon. Erre enged következtetni az is, hogy Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban portálunk részére adott interjújában a hidrogénüzemű városi autóbuszok megjelenését a programban indokoltnak és időszerűnek nevezte.

A címlapkép illusztráció, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék