Magazin

Tavaly több mint 140 hidrogénkutat helyeztek üzembe világszerte

Az utóbbi években rendkívüli módon megélénkült az érdeklődés a hidrogén és hidrogéntechnológiák iránt, amit az is jól mutat hogy 2021-ben újabb 142 darab hidrogénkút kezdte meg működését világszerte. Jelenleg összesen 685 hidrogén-töltőállomás üzemel négy földrész – Észak-Amerika, Európa, Ázsia és Ausztrália – 33 országában, s további 252 kivitelezése van folyamatban – derül a H2stations.org összegzéséből.

A legtöbb töltőállomással napjainkban Ázsia rendelkezik, szám szerint 363-al, ezek többségét Kína (195), Japán (105) és Dél-Korea (95) birtokolja. Az öreg kontinensen 228 hidrogénkutat találunk, ebből 101 darabot Németország tudhat magáénak, Franciaország 41 állomással a második, az Egyesült Királyság 19-el pedig a harmadik a képzeletbeli dobogón. Európát a sorban Észak-Amerika követi 86, majd Ausztrália 8 állomással.

A hidrogén-töltőállomásokkal rendelkező európai országok listájára tavaly Magyarország is felkerült, bár hazánk egyelőre mindössze csupán egy hidrogénkúttal büszkélkedhet. A töltőállomást a Linde csoport magyarországi leányvállalata, a Linde Gáz Magyarország Zrt. helyezte üzembe 2021 áprilisában budapesti telephelyén – a Linde töltőállomásának egyébként hamarosan kulcsszerepe lesz egy hazánkba érkező hidrogén tüzelőanyag-cellás tesztbusz üzemanyaggal történő ellátásában is.

Igaz, ugyan hogy ezzel az egy töltőállomással sereghajtók vagyunk a rangsorban, de ha megnézzük a régiónkat, azt látjuk, hogy nem is állunk olyan rosszul, hiszen a környező országok közül csak Ausztriában (6 működő és 3 kivitelezés alatt), Csehországban (1 működő + 4 kivitelezés alatt), Horvátországban (1), Svájcban (14 működő és 2 kivitelezés alatt) és Szlovéniában (2) lehet hidrogén-üzemanyagot tankolni.

A címlapkép illusztráció, forrás: sustainable-bus.com.

Címkék