Kitekintő

Újabb hidrogénkutat épít az Everfuel Németországban

A Frankfurt am Main-i üzletet követően újabb hidrogénkutat telepíthet Németországban a dán Everfuel A/S: a cég német leányvállalata, az Everfuel Deutschland GmbH nyerte el a wuppertali WSW Wuppertaler Stadtwerke közlekedési vállat második hidrogénkútjának megtervezésére és kivitelezésére irányuló európai közbeszerzési eljárás teljesítési jogát. A megbízás a töltőállomás kivitelezésén és üzembehelyezésén túl magában foglalja a kút karbantartását is. A szerződés értékét a felek ezúttal sem hozták nyilvánosságra.

A WSW jelenleg 20 hidrogén tüzelőanyag-cellás autóbuszt, 10 Solaris Urbino 12 Hydrogen-t és 10 Van Hool A330-at üzemeltet, a járműveket a cég 2020-ban útjára bocsátott hidrogénprojektjének keretében szerezték be. Az Everfuel töltőállomása első körben ezeket a buszokat fogja ellátni tüzelőanyaggal, amelyet a WSW hulladékgazdálkodási leányvállalata, a WSW-AWG biztosít. Az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges hidrogént az AWG wuppertali üzemében termelik meg, a hidrogén előállítását végző elektrolizáló berendezés működéséhez szükséges energia a városból begyűjtött hulladék elégetéséből származik – ez némiképp árnyalja a képet, hiszen így a Wuppertalban közlekedő hidrogénbuszok csak lokálisan tekinthetők zéró károsanyag kibocsátásúnak. A modulárisan 111 hidrogénkút naponta 20 járművet tud majd szolgálni, de a WSW tervei szerint az állomást a hidrogénbuszok számának növekedésével bővítenék majd. A társaság célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ig flottájában legalább 150 tüzelőanyag-cellás autóbusz közlekedjen.

A hidrogénkutat kifejezetten  autóbuszok kiszolgálására  tervezik, a töltőállomáson kizárólag 350 bar nyomásra sűrített tüzelőanyag vehető fel, amit a kút ionkompresszora (ionic liquid piston compressor) 5 bar tápnyomásról sűrít a betöltésre kész nyomásra.

 Címlapkép: WSW

Címkék