Kitekintő

A németországi Wesselingben már csak hidrogénbuszok közlekednek

A Köln mellett fekvő, 36 ezer lelket számláló Wesseling úgy döntött, hogy száműzi a kisváros közösségi közlekedéséből a dízelbuszokat és helyettük hidrogénhajtású autóbuszokat állít az utazók szolgálatába. A település vezetése a lakosokat is bevonva, a kölni RVK közlekedési társasággal együttműködve tavaly egy 5 hetes teszt keretében tette próbára a technológiát Wesseling helyi viszonylatain, ezt követően döntöttek arról, hogy a továbbiakban már csak hidrogén üzemanyag-cellás autóbuszok közlekedhetnek a városban.

A városka helyi vonalait az RVK által 2020-ban vásárolt 15 darabos Solaris Urbino 12 hydrogen flotta – amely hamarosan további 31 kocsival bővül –  5 példánya szolgálja ki ezentúl, ezzel Wesselingben a közösségi közlekedés klímasemlegessé vált. A járművek forgalomba helyezésével évente 295 tonna CO² és 0,36 tonna NOx kibocsátástól óvhatják meg a település levegőjét a városvezetés és az RVK szerint – szemléltetésképpen ekkora mértékű CO²-kibocsátás ellensúlyozására 23 600 darab fára van szükség.

Az autóbuszok hidrogéntartályait a Shell olaj- és gázipari vállalat helyi üzemanyagkútján, a Linde által létesített hidrogéntöltő-állomáson töltik fel, ez mindössze 10 percet vesz igénybe. A kút mindkét  bevett töltési nyomáson képes üzemelni, 350 baron az autóbuszokat és teherautókat, 700 baron pedig a személygépkocsikat szolgálja ki. A hidrogén a Shell helyi telephelyén létesített, 10 MW teljesítményű PEM elektrolizáló berendezésésből származik. A „REFHYNE I” névre hallgató elektrolizátor évente 1300 kg hidrogént képes előállítani. A folyamathoz szükséges energia igazoltan megújuló forrásokból származik. A Shell már dolgozik a kapacitásbővítésen is, a közeljövőben egy 100 MW teljesítményű rendszert állít üzembe a wesselingi üzemben.

Címkék