Kitekintő

Huszonöt MAN Lion’s City E-t vásárol a dán Anchersen A/S busztársaság

A januárban Nürnbergből érkezett 39 darabos villanybusz-megrendelés után most egy újabb nagyobb darabszámú üzletnek örülhetnek az “oroszlános” márka háza táján: a dán Anchersen A/S busztársaság 25 darab szóló MAN Lion’s City 12 E autóbuszt vásárolt a német haszongépjármű-gyártó dán leányvállalatától, az MAN Truck & Bus Danmark A/S-től. A szerződés tárgyát képező elektromos buszok várhatóan még idén forgalomba állhatnak a dán főváros, Koppenhága útjain.

A közlekedési társaság a most megrendelt 25 darabos flottát Koppenhága 7A jelű viszonylatán veti majd be, amely több mint 4,3 millió utast szolgál ki évente. A 12,2 méter hosszú koppenhágai rendeltetésű villanybuszok a 88 fő befogadására alkalmas alapkiviteltől eltérően „csak” 76 utasnak tudnak majd fedélzetükön helyet biztosítani. A 2-2-2 ajtóelrendezésű járművek magasított háttámlájú utasülésekkel és megnövelt üléstávolsággal érkeznek, ezen kívül a fedélzeti USB-töltők, valamint a WiFi hálózat is része a specifikációnak.

Az autóbuszok garantáltan legalább 200 kilométert, de megfelelő körülmények esetén akár 270 kilométert is képesek lesznek megtenni egy feltöltéssel, ami egyébként négy óra alatt elvégezhető 100 kW teljesítményű töltéssel. A maximális, 150 kW-os töltési teljesítményt kihasználva ez az időtartam tovább csökkenthető. Az MAN egyébként a járműtelepeken végzett éjszakai töltési módot tartja a legalkalmasabbnak a dízelbuszok gyakorlati kiváltására, ezért a eddigi nyilatkozatok alapján a cég villanybuszaiból később sem várható pantográfos gyorstöltésre alkalmas változat.

A most megrendelt villanybuszokat a típushoz elérhető legnagyobb, 480 kWh összkapacitású, moduláris felépítésű nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szereli a gyártó. A Northvolt által szállított, hat egységből álló akkupakk a tetőn kap helyet. Az MAN elektromos buszai a strapabíróbbnak és kevésbé bonyolultnak tartott központi motoros elrendezést követik, így a 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor az autóbuszok hátuljába kerül majd.

Címlapkép: MAN Truck & Bus SE

Címkék