Kitekintő

Öt villanyhajtású MAN állt forgalomba Németország legnagyobb északi-tengeri szigetén

Újabb északi-fríz szigetet hódítottak meg az MAN villanybuszai;  korábban Pellworm szigetén állt forgaloma egy 12 méteres Lion’s City 12 E, ezúttal pedig a Németország északi és Dánia nyugati partvidékén fekvő szigetvilág legnagyobb földdarabján, Sylten kezdte meg szolgálatát négy csuklós és egy szóló villanyhajtású MAN Lion’s City.

Az autóbuszokat üzembe helyező Sylter Verkehrsgesellschaft (SVG) közlekedési cég az elkövetkező öt-hat évben teljes egészében elektromos alapokra szeretné helyezni Sylt közösségi közlekedését, ennek a célkitűzésnek az egyik mérföldköve a most forgalomba állított 5 darab Lion’s City E és a kapcsolódó depói töltéskezelő rendszer kialakítása. Az SVG flottájában 35 autóbusz közlekedik, ezek közül 29 dízel, 6 pedig tisztán elektromos hajtású; 5 MAN és egy 2016-ban beszerzett Sileo S12-es.

9 db

Az autóbuszokban, mint minden elektromos MAN Lion’s Cityben, a svéd Northvolt lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkját találjuk, a szólóban 6 modulos, 480 kWh, a csuklósokban pedig 8 modulos, 640 kWh ösdzkapacitasú kivitelben. A gyártó szerint a városi felhasználásra optimalizált intelligens hőmérséklet-szabályozásnak köszönhetően a járművek hatótávolsága egyszeri feltöltéssel a 350 kilométert is elérheti. A flotta töltési folyamatainak kezeléséért az MAN eManager szolgáltatása felel, ami az akkumulátor- és járműfelügyelet mellett lehetőséget biztosít akkumulátortöltés közbeni előkondicionálásra (vagyis az utastér előzetes, indulás előtti lehűtésére vagy felfűtésére még a töltőn állva) is. Pantográfos gyorstöltésre az MAN-nél továbbra sincs lehetőség (majd csak 2024-től), így ennek megfelelően az SVG villanyhajtású “oroszlánjait” is csak hagyományosan, plug-in eljárással lehet tölteni, legfeljebb 150 kW töltési teljesítménnyel.

A kocsik mozgatásáról ezúttal is a házon belülről származó, 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik, melyből a csuklósokba kettő is került.

Címkék