Kitekintő

Elektromos „városi oroszlán” állt forgalomba a németországi Pellworm szigeten

Egy tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E állt forgalomba az Északi-Fríz-szigetekhez tartozó Pellworm szigeten. A Neue Pellwormer Dampfschiffahrts GmbH hajózási vállalat által üzemeltetett villanybusz a 37 négyzetkilométeres sziget kompkikötője és legnagyobb városa, Tammeniel között teljesít szolgálatot napi rendszerességgel.

A környezetbarát jármű, amelyet a hajózási vállalat a német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonság Minisztérium támogatásából szerzett be, valóban zéró károsanyag kibocsátásúnak tekinthető, ugyanis az üzemeltetéséhez szükséges energiát teljes egészében megújuló forrásból állítják elő. A pellwormi nap- és szélerőmű-kapacitások egyébként annyi elektromos energiát képesek előállítani, hogy  napjainkban a sziget energiaellátása már kizárólag megújuló forrásokra támaszkodik.

Érdekesség, hogy korábban a sziget a villamosenergia-ellátása a megújulók természetéből adódóan kiegyensúlyozatlan volt. Előfordult, hogy a szigeten megtermelt megújuló energia sokkal több volt a helyben szükségesnél, máskor viszont két tengeralatti kábelen keresztül máshonnan kellett energiát juttatni a térségbe az ellátás zavartalan biztosítása érdekében. A rendszer kiegyenlítésére azóta két jelentősebb akkumulátoros tárolóegységet telepítettek a szigetre egy, az E.ON által kezdeményezett és irányított kutatási program keretében.

Az autóbusz meghajtásához szükséges energiát, amint azt már az oroszlános márkától már megszokhattuk, egy hat egységből álló, 480 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkupakk biztosítja. A 3,3 tonna súlyú, moduláris felépítésű akkumulátorcsomag a tetőn helyezkedik el, két nagyobb egység a mellső tengely vonala mögé, a harmadik pedig a kompozit tetőváz hátsó részére került. A jármű az energiatároló teljes kapacitásának 80%-ának, azaz 384 kWh óra felhasználásával a felhasználási jellemzőktől függően 200-270 kilométert képes teljesíteni, ezt a hatótávot egyébként a gyártó bármilyen időjárási körülmények között garantálja az akkumulátorok teljes élettartama (8 év) alatt.

A busz mozgatásáról a típustól megszokott módon 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű centrális villanymotor gondoskodik. A Lion’s City E egyébként a rivális villanybuszok többségétől eltérően 800 V-os villamos hajtásrendszerrel rendelkezik és bizonyos elektromos komponenseken osztozik a Porsche Taycannal.

A teljes hosszban alacsonypadlós, 70 fő befogadására alkalmas kétajtós villanybusz fedélzetén 41 darab fix rögzítésű és további négy lehajtható ülőalkalmatosság fogadja az utazókat. A magasított háttámlás üléseket hárompontos biztonsági övvel is ellátták, ugyanis az autóbusz iskolabuszként is funkcionál.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék