Magazin

Gázüzemű Iveco Crossway LE-t tesztel a Volánbusz

A Volánbusz Zrt. egy héten át, július 13-ig utasforgalomban teszteli a képeken látható, sűrített földgáz (CNG) üzemű, alacsony belépésű Iveco Crossway LE Natural Power autóbuszt Zalaegerszeg vonzáskörzetében. A környezetbarát jármű kulcsait a gyártó magyarországi képviseletét ellátó Danube Truck Magyarország Kft. részéről Zákány Zoltán ügyvezető igazgató és Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető adta át az állami közlekedési vállalat képviselőjének. A tesztüzem jó alkalmat biztosít a Volánbusz szakembereinek a környezetkímélő technikával kapcsolatos tapasztalatszerzésre a küszöbön álló, 114 darabos gázüzemű autóbusz-flotta beszerzése előtt.

Az importőr képviseletében Zákány Zoltán ügyvezető igazgató (jobbra) és Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető (balra) adta át a jármű kulcsait

A 12 méter hosszú, alacsony belépésű (low entry) háromajtós tesztbusz a Crossway LE városi, vagy rövidebb távú elővárosi forgalomra optimalizált City fantázianevű változatát képviseli (az alacsony belépésű változat esetében a másik elérhető opciót a kimondottan elővárosi használatra szánt Line felszereltségi csomag jelenti). A 37 ülő és 52 álló utas befogadására alkalmas, tágas és világos belső tér alacsonypadlós szakaszán a gyorsabb utascserét biztosító 2+1, hátsó részében pedig 2+2 soros üléselrendezés fogadja az utazóközönséget Ster 6MS típusú ülésekkel. A jármű mozgatásáról 360 lóerős (265 kW), akár biometánnal is üzemeltethető Iveco Cursor 9 erőforrás gondoskodik, amely az importőr szerint rendkívül tiszta és csendes működést biztosít.

Igazi átmeneti jellegű típus a háromajtós Crossway LE, városi és elővárosi forgalomban is bevethető

A buszt főként Zalaegerszegen és környékén lehet majd kipróbálni jövő hétfőig, de várhatóan többek között Sümegen és Nagykanizsán is megfordul majd. A magyar állami busztársaságnál a jövőben nagyobb szerepet szánnak az alternatív hajtásoknak, jelenleg is folyamatban van egy 114 darab autóbuszból álló gázüzemű flotta beszerzésének előkészítése. Ez a pályázat várhatóan még az idei évben kiírásra kerül. A 114 új gázbusz mellett – a Zöld Magyarország Program keretében megfogalmazott célkitűzések teljesítése érdekében – hamarosan 10-20 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz is érkezik majd a vállalathoz a tapasztalatszerzés jegyében.

A tesztbusz az alapvetően városi használatra ajánlott City kivitelben érkezett

A korábban Irisbus márkanév alatt forgalmazott, csehországi gyártású Crossway sorozat az Iveco Bus egyik legkelendőbb modellje, tavaly augusztusban már a 40 ezredik darabot adták át belőle. A most tesztelt alacsony belépésű változatnak létezik háromtengelyes kivitele is, ezen kívül a típus normálpadlós verzióban is kapható. Utóbbi a Line mellett gazdagabban felszerelt Pro és kimondottan gyermekszállításra tervezett Pop fantázianevű változatban is elérhető. Idehaza az utóbbi években több darabot is beszereztek a típusból különböző magyarországi iskolák részére, legutóbb a csengeri Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vehetett át egy példányt. A CNG-hajtású változat pedig a közelmúltban nemzetközi elismerésben is részesült, tavaly októberben kategóriájában elnyerte a 2020-as év Év Fenntartható Autóbusza (Sustainable Bus of the Year 2020) címet.

Fotók: Volánbusz Zrt./Iveco/Danube Truck Magyarország Kft.

Címkék