Kitekintő

Volvo 9700 DD: új emeletes busz Európának

Kontinensünk első komolyabb buszos újdonságát 2020-ban a Volvo szolgáltatja: február 20-án mutatkozott be a szakma képviselőinek a svéd cégóriás első Európa-specifikus, teljes egészében saját fejlesztésű emeletes típusa, a 9700 DD. Az Volvo buszgyártó divíziójának európai fejlesztőrészlege az egyszintes turistabusz-család új generációjának 2018-as premierje után tavaly látszólag takaréklángon működött. Mindez persze csak kívülről tűnhetett így: a mérnökök ekkor már javában dolgoztak a termékpalettát megkoronázó emeletes cirkálón, most pedig végre mi is szemügyre vehetjük munkájuk eredményét.

Az utóbbi időben megszaporodtak a Volvo globális kínálatában az emeletes buszok. Nem volt ez mindig így; a gyártó korábban csak járóképes alvázakat biztosított más karosszáló cégek emeletes típusaihoz, ám a közelmúltban a változó piaci igényekre és az ebben rejlő lehetőségekre reagálva a svédek úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a kétszintes modellek fejlesztését. Az első teljesen házon belül megalkotott emeletes Volvo autóbusz a kizárólag Mexikóban kínált, igényes kivitelű 9800 DD volt, melynek 2017-es megjelenésével szinte egy időben kapott szárnyra a pletyka, miszerint a svéd gyártó később akár az európai piacon is megpróbálkozhat egy emeletes típussal. A vízió, mint láthatjuk, végül el is jutott a megvalósulásig, és bár ezúttal is önálló fejlesztésről van szó, a kivitelezésbe már némi segéderőt is bevontak. Az új 9700 DD rozsdamentes acél felépítménye a Volvo finn partnerénél, a Carrus Delta Oy-nál készül majd, ami az emeletes buszokra Európában jellemző alacsonyabb eladási darabszámokból kiindulva logikus döntésnek tűnik, míg a nagyobb keresletre számot tartó egyszintes turistabuszok, vagyis a normál 9700-as és a magasabb presztízsű 9900-as gyártása továbbra is a lengyelországi Wrocławban marad.

A Volvo első Európának szánt emeletes busza, az új Volvo 9700 DD madárperspektívából

Az Európának szánt emeletes Volvo érkezéséről viszonylag hamar tudomást szerzett a nemzetközi autóbuszos szakma egy kisebb malőrnek köszönhetően. Még tavaly júniusban, tehát jóval a hivatalos bemutató tervezett időpontja előtt felkerült ugyanis az internetre egy videó az új emeletes egyik, a Carrus Delta lieto-i (Finnország) gyárából éppen kigördülő égszínkék prototípusáról. A gyáriak ugyan villámgyorsan igyekeztek mindenkivel leszedetni az idejekorán kiszivárgott felvételt, de az addigra már szépen körbejárt az európai buszos sajtóban. Az októberi Busworld kiállításon így már a szakújságírók erre vonatkozó kérdéseivel kellett szembenéznie a Volvo Buses helyszínen lévő képviselőinek, akik jobb híján csak sejtelmesen mosolyogtak, esetleg annyival próbálták lerázni a kíváncsiskodókat, hogy erről nem beszélhetnek. Talán részben ennek is köszönhető, a gyártó nem is titkolózott tovább, hanem röviddel a Busworld után, november 7-én hivatalosan is bejelentette, hogy 9700 DD néven új emeletes típust készül bemutatni 2020 elején.

Láthatóan megtetszettek a felülnézeti képek a svéd marketingeseknek

Ahogyan azt a svédektől már megszokhattuk, a premier előtti napokban kevés részletet mutató, kedvcsináló videókkal igyekeztek hangolni a népet és felkelteni az érdeklődést legújabb termékük iránt. Végül február 20-án eljött a nagy nap: a svédországi Boråsban található Volvo-tesztpályán bemutatkozott a dedikáltan az észak-európai üzemeltetőknek szánt, vadonatúj emeletes autóbusz. A megcélzott vevőkör relatíve kis méretét jól mutatja, hogy nagyszabású nemzetközi csinnadratta helyett egy zártkörű, exkluzív menetpróbát szerveztek az első vásárlók és a szűkebben vett, főként skandináv szakmai sajtó számára, a többieknek maradt a gyári sajtóanyag az új 9700 DD-ről.

Viszlát unalom: az aktuális divathoz illően mozgalmas a 9700 DD formavilága

A háromféle, 13 000 és 14 800 mm közötti hosszváltozatban érkező újdonság 4250 mm-rel tornyosul a talajszint fölé (315/70 R22,5-ös abroncsméret esetén), ezzel igazi közúti kolosszusnak számít. Ez a magassági méret jelenleg nem általánosan elfogadott Nyugat-Európában, cserébe viszont a felső szinten sem kell összehúznia magát az embernek: itt is teljes értékű a belmagasság, így (elvben) akár álló utazásra is van lehetőség. Az A- és B-tengelyek távolsága kiviteltől függően 5360 illetve 7160 mm között változik, a B- és C-tengelyeké egységesen 1400 mm. A 2810 mm-es mellső, illetve a 3430 mm-es hátsó túlnyúlás valamennyi modellverziónál azonos, a leghosszabb változat fordulókörének sugara a mellső lökhárító sarkán mérve 12 490 mm. A típus családi ranglétrán elfoglalt pozíciója nem teljesen egyértelmű, mivel tiszteletet parancsoló méretei ellenére az új emeletest az alacsonyabban pozicionált 9700-as termékvonalba sorolja a gyártó – ezzel is hangsúlyozva, hogy sokkal inkább menetrend szerinti intercity járatokra szánt modellről van szó, mintsem luxuskivitelű távolsági emeletesről.

A meglehetősen részletgazdag hátfalra bőven jutott krómhatású díszítés is

A külső megjelenés nem okoz meglepetéseket, a homlok- és hátfalon a 9800-assal bevezetett távolsági arculat immár jól ismert stíluselemei köszönnek vissza. A kettő közé kimondottan lendületes formát rajzoltak a designerek a Volvo típusaira mostanság jellemző, egyenesekből felépülő hullámos övvonallal. Az utastér az alsó szinten valójában nem húzódik végig a karosszéria teljes hosszán, csak az oldalüvegezést imitáló feketítés fut úgy, mintha ott lenne; az alsó és a kissé Setrásan végződő felső ablaksávot egy vékony fekete csík köti össze. Szintén divatos formai trükk manapság a karosszériával megegyező színű, optikai A-oszlop, amely a valóságosnál áramvonalasabbnak láttatja az egyébként meglehetősen dobozszerű alapformát. A felső szint szélvédője kevésbé csapott, mint a Mexikóban kapható 9800 DD esetében, ezáltal az összkép a hasonló vonalvezetés ellenére egy fokkal kevésbé dinamikus. Az öreg kontinensnek szánt modell az eltérő arányok és a magasabb felépítmény miatt keskenyebbnek is tűnik (valójában az is: a mexikói unokatestvér a helyi szabályok adta lehetőségekkel élve 2600 mm széles, míg a 9700 DD szélessége az Európában megengedett 2550 mm-re korlátozódik). Az új idők jegyében a 9700 DD-t a hagyományos visszapillantó tükrök helyett már kamerákkal és a hozzájuk csatlakozó vezetőtéri kijelzőkkel szereli a Volvo – a típus állítólag kizárólag ezzel a rendszerrel lesz elérhető. A sajtónak bemutatott demóbusz a kategóriában megszokott 1-1-0 ajtóelrendezést kapta kifelé nyíló lengőajtókkal, közülük a második szélesebb, hiszen itt el kell férnie a kerekesszéknek is – a vonatkozó európai előírás szerint ehhez legalább 900 mm-es nyílás szükséges. A hátsó ajtónál egy egyszerű kézi működtetésű rámpán keresztül szállhatnak fel a mozgáskorlátozott utasok, a fixen telepített zsanéros változat helyett kérhető kiszerelhető mobil rámpa is.

Az alsó szinten a jobb oldali üléssorok fellépő nélkül közelíthetők meg

Az utastér az eddig kiadott képek alapján viszonylag egyszerű kidolgozásúnak ígérkezik, ami szintén a vonaljárati felhasználásra erősít rá. Erre utal az is, hogy bár a típus akár 96 ülőhellyel is felszerelhető, a befogadóképességhez mérten a csomagtér nem mondható óriásinak: felszereltségtől függően legfeljebb 7,5 m3 áll rendelkezésre, kiegészítésként pedig további 3 m3-nyi pakolóhely alakítható ki az utastérben, de a 9700 DD így is főként rövidebb utazásokhoz ideális. A reklámfotókon szereplő busz utasterében még jelképes méretű poggyásztartó polcokat sem találunk. Említést érdemel az opciós listán szereplő, speciális háttámlával rendelkező SitSafe utasülés, melyet előrehajtva a menetiránynak háttal fordított gyermekülést kapunk. A gyártó tájékoztatása szerint a bemutatóbusz kifejezetten az északi országok igényei szerint készült kivitelt képviseli, a felszereltség komoly érdeklődés esetén a megrendelő kívánságainak (és átutalásainak) engedve természetesen valamelyest eltérhet ettől – a 9700 DD egyébként M3/II (elővárosi-helyközi) és M3/III (távolsági) járműkategória szerint is specifikálható. A sofőrfülke padlója kissé emelt, jobb rálátást biztosítva ezáltal a forgalomra. A buszvezető rendelkezésére álló tér a fényképek és a bemutatón készült videók alapján bőségesnek mondható, a műszerfal viszont egyértelműen olcsóbb hatásúnak tűnik a Lengyelországban gyártott egyszintes változatokénál.

A felső szinten is kielégítő a belmagasság, ennek ára, hogy a busz magassága jóval meghaladja az Európa nagy részén érvényes négyméteres limitet

A Volvo jelenlegi főegység-kínálatának ismeretében az már a nyáron megszellőztetett videó alapján sejthető volt, hogy a műszaki alapokat lecserélik a 9800 DD-hez képest: az Európának szánt emeletes az erős, de csak az Euro 5-ös kibocsátási norma követelményeit teljesítő 12,8 literes dízelmotorral szerelt Volvo B13R alváz helyett az Euro 6-os határértékeknek is megfelelő, jól ismert Volvo B11R platform alacsony belépésű, háromtengelyes változatára épül. A gépészeti különbség kívülről is jól látható: a B13R esetében a menetirány szerinti jobb oldalra kerül a hűtő és így értelemszerűen a hűtőrács is, a B11R-nél viszont baloldalt helyezkedik el. A 9700 DD mozgatásáról egyedüli választható motorként a 10,8 literes, 460 lóerős (339 kW), 2200 Nm csúcsnyomatékú soros hathengeres Volvo D11K 460 erőforrás gondoskodik, amely egyaránt képes normál gázolajjal, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és biodízellel is működni. Erőátviteli egységként a 12 előre- és 4 hátrameneti fokozattal rendelkező Volvo I-Shift AT2412F automatizált sebességváltó szolgál, a jármű megengedett legnagyobb össztömege 26 500 kg. A nagyobb méretekhez igazodva a mérnökök finomhangolták a busz menettulajdonságait is. A különféle aktív biztonsági elektronikák terén sem marad le a konkurenciától a Volvo emeletese: az alapvetőnek számító ABS, ASR és elektronikus menetstabilizáló mellett a sávtartó asszisztens, az adaptív tempomat (ACC), az éberségfigyelő (DAS), az ütközésveszélyre figyelmeztető vészfékasszisztens és a busz elindítását a sofőr pityókás állapota esetén megakadályozó alkoholzár sem hiányzik a felszereltségből. Mindezeken túl a 9700 DD is megkapja a Zone Management nevű automatikus sebességkorlátozó rendszert, melynek köszönhetően a busz megengedett legnagyobb sebessége távolról szabályozható a kiemelten balesetveszélyes útszakaszokon.

Kétféle kormánykerék közül választhat a megrendelő, a hagyományos 9700-asból származó kapcsolók egyszerű, funkcionális műszerfalon sorakoznak

Az európai rendeltetés ellenére nem valószínű, hogy az új 9700 DD gyakori látvány lesz a magyar utakon, mivel a potenciális hazai üzemeltetők számára gyakorlatilag idegen ez a kategória, és a forgalomba helyezés is problémákba ütközhet a négy métert meghaladó magasság miatt. Az elsődleges célközönséget persze nem is a közép-kelet-európai régió jelenti majd: a Volvo főként a skandináv országok piacaira szánja az emeletes újdonságot. Úgy tudjuk, a svédek igyekeztek biztosra menni, a típus kifejlesztését hosszas és alapos igényfelmérés előzte meg, és a pozitív visszajelzések alapján döntöttek a sorozatgyártásról – így az új emeletes várhatóan stabil megrendelésekre számíthat hazájában. A 9700 DD esetleges magyarországi forgalmazásával kapcsolatban a Volvótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erről egyelőre még nem született döntés, a kezdeti időszakban mindenképpen az észak-európai piacok élveznek elsőbbséget.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Volvo Buses

Címkék