Kitekintő

Alacsonyabb karosszériával hódítaná meg Európát a Volvo 9700 DD

A svéd cégóriás tavaly februárban mutatta be első Európa-specifikus, teljes egészében saját fejlesztésű emeletes típusát, a skandináv országok előírásaihoz igazított 9700 DD modellt. A háromféle, 13 000 és 14 800 mm közötti hosszváltozatban elérhető autóbusz 4,25 méteres magassága ugyanakkor jelenleg nem általánosan elfogadott Európában – példának okáért hazánkban is 4 méter jelenti a járművekre megengedett magassági limitet -, ezért a Volvo hamarosan piacra dobja a típus alacsonyabb, általános európai előírásoknak megfelelő, 4 méter magas változatát is.

A heteken belül érkező újdonságról a svéd gyártó egyelőre csak egy sejtelmes CGI-képet közölt, mindazonáltal borítékolható, hogy a cég aktuális turistabuszainak stílusjegyei köszönnek majd vissza az új emeletesen is. Természetesen műszaki oldalról sem várhatók égbekiáltó különbségek a szűk egy éve bemutatott, és azóta már több megrendelést elkönyvelő skandináv piacos variánshoz képest: a kontinentális változat ugyanúgy a farmotoros Volvo B11R platform alacsony belépésű, háromtengelyes változatára épül, mozgatásáról pedig az efféle óriásokhoz nálunk egyedüli motorként kínált 10,8 literes, 460 lóerős (339 kW), 2200 Nm csúcsnyomatékú, soros hathengeres Volvo D11K 460 erőforrás gondoskodik majd, amely egyaránt képes normál gázolajjal, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és biodízellel (B100) is működni. Az M3/II (elővárosi-helyközi) és M3/III (távolsági) járműosztály szerint is specifikálható 4,25 méteres verzióval ellentétben a most érkező 4 méteres kivitel – vélhetően az alsó szint kisebb belmagassága miatt – kizárólag ülő utasok szállítására lesz alkalmas, vagyis ezt a modellt szigorúan távolsági utazóbuszként kínálja majd a Volvo. A gyári sajtóközlemény prémiumtermékként hivatkozik az új emeletesre, de hogy ez a valóságban is így lesz-e, azt alighanem csak a hivatalos premiert követően tudjuk majd meg.

A „páneurópai” 9700 DD felépítményezését a magasabb változathoz hasonlóan a Volvo finn partnere, a Carrus Delta Oy végzi majd lieto-i üzemében. A 4 méter magas változatot hivatalosan február 4-én, a ma már elterjedtnek számító metódus szerint egy rövid online közvetítés keretében mutatja majd be a Volvo buszgyártó divíziója.

Címlapkép: Volvo Buses

Címkék