Kitekintő

Harmincegy Volvo 9700 DD-vel bővíti göteborgi emeletes Volvo flottáját a Keolis

A Keolis svédországi leányvállalata további 31 darab emeletes Volvo 9700 DD-t rendelt a Volvo Busestól a 2021-ben vásárolt 21 példány mellé. A járművek a korábban átadott társaikhoz hasonlóan Göteborg környékén állnak forgalomba, 26 példány a Västtrafik göteborgi közlekedésszervező cég X6-os és X90-es jelzésű expressz vonalain a júniusi menetrend változtatást követően, 5 kocsi pedig Göteborg és Borås között teljesít majd szolgálatot.

A Keolis, úgy mint a 4 évvel ezelőtt megrendelt 22 példány esetében a magasabb, abból viszont már a hosszabb változatot rendelte a kétféle, 4 és 4,25 méteres magasságban és háromféle, 13 és 14,8 méter közötti hosszváltozatban elérhető modellből. A 2021-ben forgalomba helyezett társaikkal szemben az  új szerzemények műszaki alapját nem a 10,8 literes, 460 lóerős Volvo D11K 460 dízelmotorral szerelt Volvo B11RLR alváz, hanem a 2022-ben piacra dobott, a Volvo önjáró alvázakért felelős gyáregységében, a svédországi Boråsban készülő Volvo B13R platform adja. Az alvázhoz egy 12,8 literes, 500 lóerős, 2500 Nm csúcsnyomatékú Volvo D13K erőforrás társul majd, amely amellett, hogy akár 9%-kal is alacsonyabb fogyasztást kínál a közvetlen elődhöz viszonyítva, egyaránt képes normál gázolajjal, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és biodízellel (B100) is működni.

Az autóbuszok kétféle, 75 és 80 üléses konfiguracióban készülnek a Volvo Buses korábban saját tulajdonú helyi partnerénél, a finn Carrus Delta Oy karosszáló vállalatnál.  A 26 500 kg megengedett legnagyobb össztömegű emeletesek alsó szintjén álló utasokat is lehet majd szállítani, a felső szinten viszont nem jelölhető ki állóhely. Az alsó szinten speciális háttámlás, integrált gyermeküléssel kiegészített SitSafe utasülések is helyet kaptak. Az emeleteseket hagyományos visszapillantó tükrök helyett már kamerákkal és a hozzájuk csatlakozó vezetőtéri LCD-kijelzőkkel szereli a Volvo, s a különféle aktív biztonsági elektronikák közül az alapvetőnek számító ABS, ASR és elektronikus menetstabilizáló mellett többek között sávtartó asszisztens, adaptív tempomat, éberségfigyelő és ütközésveszélyre figyelmeztető vészfékasszisztens is kerül a kocsikba.

A Volvo 9700 DD a svéd cégóriás első európai piacra szánt, teljes egészében saját fejlesztésű emeletes utazóbusza. A modell 2020 februárjában mutatkozott be, először egy skandináv-specifikus 4,25 méter magas változatban, az európai országok többségében érvényes előírásokhoz igazított, kereken 4 méterre csökkentett magasságú kivitele pedig pontosan egy évvel később jelent meg a Volvo Buses kínálatában. A típus egyaránt specifikálható M3/II (elővárosi-helyközi) és M3/III (távolsági) járműkategória szerint is, azaz luxuskivitelű különjárati felhasználásra vagy szerényebben felszerelt, menetrend szerinti járatokhoz alkalmas kivitelben is rendelhető.

Címlapkép: bt.se

Címkék