Kitekintő

Emeletes Volvo 9700-asokkal újít a finn fapados

Az expressz buszokat üzemeltető finn fapados busztársaság, az Onnibus tíz példányt vásárol a Volvo Buses teljes egészében saját fejlesztésű kétszintes modelljéből, a Volvo 9700 DD-ből. Az impozáns járművek a társaság legidősebb Van Hool TDX27 Astromega emeleteseinek egy részét váltják majd le, s 2024 nyaráig érkeznek meg a cég kötelékébe.

Az autóbuszok a Volvo Buses korábban saját tulajdonú helyi partnerénél, a finn Carrus Delta Oy karosszáló vállalatnál készülnek Volvo licenc alapján. A kétféle, 4 és 4,25 méteres magasságban és háromféle, 13 és 14,8 méter közötti hosszváltozatban elérhető modell kisszériás, egyedi igények szerint történő sorozatgyártását a piaci premier óta a Carrus végzi lieto-i üzemében. Az 1935-ben alapított Carrus évek óta szoros kapcsolatot ápol a svéd haszongépjármű gyártóval, s 1998 és 2008 között Volvo Bus Finland néven a Volvo Buses leányvállalataként is működött. A céget a Volvo buszos divíziója a svédországi Säffle és a németországi Drögmöller buszgyártókhoz hasonlóan piaci részesedésének növelése érdekében vásárolta fel, de végül a gyenge piaci szereplés és az erősödő verseny miatt kénytelen volt megválni tőle. A partneri viszony azonban ezután is megmaradt, s jelenleg a 9700 DD mellett a második generációs 9700-as S, H és HD modellek is szerepelnek a gyártó termékkínálatában.

Az Onnibus emeletes Volvo 9700-asai a leghosszabb, 14,8 méteres kivitelben és az Európában szélesebb körben forgalomba helyezhető 4 méteres magassággal érkeznek, műszaki alapjukat a tavaly piacra dobott, a Volvo önjáró alvázakért felelős gyáregységében, a svédországi Boråsban készülő Volvo B13R platform alacsony belépésű, háromtengelyes változata adja.  Az alvázhoz egy 12,8 literes, 500 lóerős, 2500 Nm csúcsnyomatékú Volvo D13K erőforrás társul, amely egyaránt képes normál gázolajjal, hidrogénezett növényi olajjal (HVO) és biodízellel (B100) is működni. Erőátviteli egységként a 12 előre- és 4 hátrameneti fokozattal rendelkező, újgenerációs Volvo I-Shift AT2612G automatizált sebességváltó szolgál.

A járműveket 87 utasüléssel szerelik majd, azaz az Onnibus a 14,8 méteres variáns nem a legsűrűbben beszékezett, 96 ülőhelyet kínáló kivitelét rendelte meg. A különféle aktív biztonsági elektronikák közül az alapvetőnek számító ABS, ASR és elektronikus menetstabilizáló mellett többek között sávtartó asszisztens, adaptív tempomat, éberségfigyelő, ütközésveszélyre figyelmeztető vészfékasszisztens és a buszok elindítását alkohol befolyásoltság esetén megakadályozó alkoholzár kerül a kocsikba.

A Volvo 9700 DD a svéd cégóriás első európai piacra szánt, teljes egészében saját fejlesztésű emeletes utazóbusza. A modell 2020 februárjában mutatkozott be, először egy skandináv-specifikus 4,25 méter magas változatban, az európai országok többségében érvényes előírásokhoz igazított, kereken 4 méterre csökkentett magasságú kivitele pedig pontosan egy évvel később jelent meg a Volvo Buses kínálatában. A típus egyaránt specifikálható M3/II (elővárosi-helyközi) és M3/III (távolsági) járműkategória szerint is, azaz luxuskivitelű különjárati felhasználásra vagy szerényebben felszerelt, menetrend szerinti járatokhoz alkalmas kivitelben is rendelhető.

Címkék