Kitekintő, Technika

Szingapúrban tesztelik 2019-től a Volvo önvezető autóbuszait

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) és a Volvo 2019-ben megkezdi Szingapúrban az autonóm, azaz önvezető autóbuszok tesztelését. A vezető nélküli elektromos buszok kutatási és fejlesztési programjáról szóló megállapodást a két fél csütörtökön írta alá. A két éves program része a szingapúri Szövetségi Közlekedési Hatóság (LTA) azon törekvésének, hogy új megoldásokat keressen a jövő fenntartható tömegközlekedéséhez. A szingapúri vezetés tervei szerint 2022-ig a városállam számos pontján megjelennek az önvezető autóbuszok.

Egyelőre csak látványterven suhan a szingapúri Upper Cross Streeten az önvezető Volvo 7900-as

A Volvo Trucks már rendelkezik önvezetőnek nevezhető modellekkel, amelyeket elsősorban ipari környezetben tesztel, de a svéd gyártó mindeddig nem alkalmazta az autonóm technológiát a tömegközlekedés területén, a városi környezetben alkalmazandó önvezető jármű kifejlesztése ugyanis igen összetett és bonyolult feladat. Emiatt kezdetben sokkal egyszerűbb volt ipari környezetben fejleszteni és alkalmazni az autonóm járműveket, ahol jóval kevesebb a zavaró tényező.

Teljesen automata üzemmódban működő Volvo FMX a svédországi Kristinebergben található bányában

A programban két teljesen elektromos hajtású, 12 méteres, 40 ülőhellyel rendelkező Volvo 7900 típusú autóbusz vesz részt, melyekbe a Volvo és az NTU közös autonóm megoldásait fogják telepíteni. Az együttműködés keretében kifejlesztett autonóm autóbuszok 2019 elején érkeznek Szingapúrba. A buszokat GPS alapú globális helymeghatározó rendszerrel és LIDAR (fényérzékelő és távolságmérő) érzékelőkkel fogják felszerelni. Ez utóbbi lézersugarakat használ a környezet feltérképezéséhez és akadályok felderítéséhez. A LIDAR technológia gyakran előkerül a részben vagy teljesen önvezető járművek kapcsán. A szenzorok úgy alkotnak 360 fokos képet környezetükről, hogy lézerfényt bocsátanak ki (legyen az látható, infravörös vagy akár ultraibolya hullámhossz-tartományú), és a fény környező objektumokról való visszaverődésének idejét és szögét mérik , így meghatározva azok távolságát.

Az egyik járművet a CETRAN (Centre of Excellence for Testing and Research of Autonomous Vehicles) projekt szingapúri központjában fogják tesztelni, amelyet 2017 őszén nyitottak meg. Itt a külvilágtól elzárt pályán azt vizsgálják majd, hogy az önvezető autóbusz miként működik együtt a forgalom többi résztvevőjével különböző körülmények között. A 10 évre szóló CETRAN projekt egy olyan kutatási kezdeményezés, amelynek fő célja olyan szingapúri szabványok és gyakorlatok kidolgozása, amelyek elősegítik az autonóm járművek jövőbeli alkalmazását a városi környezetben. A programban részt vesz a szingapúri Szövetségi Közlekedési Hatóság (LTA), a Nanyang Műszaki Egyetem (NTU), továbbá a BMW Future Mobility Research és a TÜV SÜD is.

Ehhez hasonló próbapályán tesztelik majd az önvezető Volvo autóbuszokat

A második tesztbuszt az SMRT tömegközlekedési szolgáltatóval együttműködve fogják tesztelni, ugyancsak zárt területen, az SMRT egyik telephelyén. A cél ebben az esetben az, hogy a jellemzően elektromos hajtású autóbuszok a jövőben képesek legyenek önállóan végrehajtani a lemerült akkumulátorok feltöltését az erre alkalmas végállomásokon, illetve a járműtelepen, valamint ezen kívül buszvezető nélkül haladjanak át a gépi mosón és parkoljanak a helyükre.

A felsorolt partnereken kívül a két fél együtt fog működni a svájci-svéd ABB mérnöki csoporttal is. Az ABB által szállított OppCharge rendszerű gyorstöltő állomások 3-6 perc alatt képesek bármelyik, jelenleg üzemben levő elektromos és hibrid autóbusz akkumulátorainak feltöltésére az OppCharge nyílt szabványú interfész segítségével.

Fotók: Volvo Buses, Volvo Trucks

Címkék