Kitekintő

Alaposan bevásároltak a Daimler Buses termékeiből a dél-tiroli magánüzemeltetők

Egy igen jelentős volumenű, összesen 265 darab Mercedes-Benz, illetve Setra márkájú helyközi autóbuszra vonatkozó megrendelés teljesítését fejezte be februárban a Daimler Buses olaszországi képviselete. A járműveken három dél-tiroli magánüzemeltető, név szerint a racinesi (németül Ratschings) Auto Rainer GmbH, a bressanonei (németül Brixen) Pizzinini Bus & Mobility és a castelrottói (németül Kastelruth) Silbernagl GmbH osztozik. A flotta nagyságát érzékeltetve a gyártó sajtóanyaga megjegyzi, hogy az összes buszt egymás mögé állítva egy több mint 3,5 kilométer hosszú menetoszlopot kapnánk, a járművek együttes utaskapacitása pedig meghaladja a 24 ezer főt.

A közelmúltban átadott járművekkel a festői Dél-Tirol autonóm régió teljes területén, különösen Valle Aurina, Alta Badia és Vitipeno térségében, illetve a Val Venosta és Val Pusteria völgyek környékén lehet majd találkozni. A kontingens legnagyobb részét a már erősen kifutó modellnek számító alacsony belépésű Setra S 415 LE business típus teszi ki, amelyből összesen 209 darabot szállított a bevezetőben felsorolt szolgáltatóknak a Daimler Buses Italia. A 12 330 mm hosszú, kéttengelyes, 1-2-0 ajtóképletű intercity buszok 45 ülő- és 42 állóhellyel rendelkeznek, a második utasajtónál kézi működtetésű kerekesszékes rámpával felszerelve, mozgatásukról pedig Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor gondoskodik.

A normálpadlós Mercedes-Benz Intouro aktuális generációjának 12 180 mm hosszú változatából 47 darab érkezett a régióba. Ezek a járművek is 1-2-0 ajtókiosztásúak, fedélzetükön 49 ülő és 42 álló utas mellett egy kerekesszékes személy is szállítható. Erőforrásként ebben az esetben is a cégcsoport számtalan modelljében megtalálható Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor szolgál. A Bolzano autonóm megye előírásai szerint (jegykezelő rendszer, utastéri kamerarendszer stb.) specifikált járműveket a megszokott helyközi feladatok mellett iskolabuszként illetve rövidebb alkalmi különjáratokra is igénybe veszik majd. A szállítmányt kilenc darab elővárosi specifikációjú Mercedes-Benz Citaro teszi teljessé (12 méter hosszú szóló és 18 méteres csuklós példányok vegyesen, a pontos darabszámokat nem részletezték). A jövevények egységesen a helyi közlekedésszervező, a südtirolmobil/altoadigemobilità élénkzöld fényezésében állnak szolgálatba.

Fotók: Daimler Truck AG/Daimler Buses

Címkék