Kitekintő

Közel 900 darabos rekordmegrendelést teljesített a Daimler Buses

A Daimler Buses december végén teljesítette eddigi történetének egyik legnagyobb megrendelését, amely összesen 864 darab Mercedes-Benz autóbusz leszállítását foglalta magába. A városi és regionális forgalomra szánt járműveket a portugál főváros agglomerációjában, az  Área Metropolitana de Lisboa (AML) régióban állította forgalomba féltucat közlekedési társaság. A szállítások 2021 ben kezdődtek, ekkor 111 autóbuszt adott át a német haszongépjármű-gyártó helyi képviselete, a fennmaradó több mint 750 kocsi pedig 2022 folyamán érkezett meg szolgálati helyére.

A portugál megrendelés 633 darab Mercedes-Benz Conecto, 157 Mercedes-Benz Intouro, 50 darab 10,5 méteres Mercedes-Benz Citaro K, 20 Mercedes-Benz Sprinter és 4 darab járóképes Mercedes-Benz OC 500 busz alváz – melyekre háromtengelyes Irizár i4-esek épültek – leszállítására vonatkozott. A Carris Metropolitana márkanév alatt közlekedő autóbuszokat a régió személyszállítási feladataira 2020-ban kiírt tender nyertesei, az Alsa Todi, a Barraqueiro Transportes közlekedési társaságok állították forgalomba további 4 alvállalkozó, a Scott Via, a Viacçao Alvorada, a Rodoviária de Lisboa és a Vimeca fuvarozók bevonásával. Az Alsa Todi 154 jármű, a Barraqueiro Transportes pedig 710 kocsi üzemeltetéséért felel.

A Carris Metropolitana ernyőszervezet alig 9 hónapja kezdte meg működését, s Lisszabon nagyvárosi régiójában 15 településen látja el az autóbuszos közszolgáltatási feladatokat 4 forgalmi területen 1400 vadonatúj – dízel, gázüzemű és elektromos –  autóbusszal.  A Mercedes-Benz buszok mellett 236 alacsony belépésű Iveco Crossway LE-t és 54 Iveco Daily alapokra épült midit is üzembe helyeztek Lisszabon agglomerációjában, továbbá nagyobb számban érkeztek a régióba dízel-, és gázüzemű Irizar i4-esek, gázüzemű CaetanoBus CityGoldok és Yutong villanybuszok is.

Az Intouro, a Conecto és a Citaro K autóbuszok mindegyikébe a Mercedes-Benz hathengeres, 7,7 literes OM 936 jelű dízelmotorját építették, 299 lóerős (220 kW) kivitelben – egyébként ugyanezt találjuk a hazai gyártású ITE Reform 500 LE autóbuszokban is. A motor nyomatékát mindhárom típusnál Voith Diwa 6 automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A kocsikat a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer és a TPM abroncsnyomás-ellenőrző rendszer mellett felszerelték energiavisszanyerést szolgáló rekuperációs modullal is.

Címkék