Kitekintő

Befutott az első duplacsuklós Hess lighTram trolibusz Nancy városába

Kereken egy évvel a kötöttpályás, középső vezetősínt használó Bombardier TVR trolibuszok leállítása után megérkezett a francia Nancyba a város balsikerű 25 darabos nyomvezetéses troliflottáját váltó duplacsuklós Hess lighTram 25 DC troli kontingens első példánya, amelyet 2025 elejéig további 24 kocsi követ majd.

A Nancy 1-es jelzésű helyi vonalára szánt új trolibuszok forgalomba helyezésével – amire az eredeti időponthoz képest csak egy évvel később, 2025 elején kerül sor – negyed évszázad után térnek vissza a mindenképpen hétköznapibbnak tekinthető trolibuszok a városba. A tavaly leállított gumikerekű villamosként is emlegetett Bombardier trolibuszok, amelyeket a nyomvonal közepére fektetett vezetősín kormányozta, 2000-ben vásárolta a STAN Nancy közlekedési társaság. Az akkor még nagyon előremutatónak gondolt, a villamosok és a buszok tulajdonságait ötvöző TVR rendszerrel az ezredfordulón a hagyományos trolibuszhálózatot váltották ki, ami a 23 éves szolgálati ideje alatt az elmondások szerint valósággal „traumatizálta” a helyieket. A rendszer üzemben tartása az elvezetések, a pályaszerkezet nagymértékű elhasználódása, a rendszeresen jelentkező nyomvályúsodás, a gumiabroncsok idő előtti kopása, a korrózió megjelenése a vezető rendszerekben és a járművek alacsony rendelkezésre állása okán hatalmas plusz költséget rótt a városa, ezért döntött úgy a városvezetés, hogy költségtakarékossági okokból megválik a megoldástól, és ismét hagyományos trolibuszokat állít forgalom a 10 kilométer vonalhosszúságú, 25 állomást kiszolgáló 1-es vonalon.

A 24,5 méter hosszú, háromrészes járműveket, egy dízelbuszokkal kiszolgált átmeneti időszak után, a Hess lighTram DC sorozatából kikerülő, közel 25 méteres akkumulátoros duplacsuklós trolibuszok váltják. A 154 fő befogadására alkalmas, 46 ülőhellyel szerelt trolik csillagászati, átlagosan több, mint 560 millió forintos darabáron érkeznek a városba, üzemeltetésükről a francia Keolis közlekedési multi fog gondoskodni. A trolibuszok a mellső kocsitest tetején elhelyezett lítium-titanát-oxid (LTO) vontatási akkumulátor jóvoltából korlátozottan önjárási képességgel is rendelkeznek. Az akkupakk energiaellátását a “Dynamic Charging”  töltési metódus biztosítja, azaz az akkumulátorok feltöltése a felsővezetékkel ellátott szakaszokon, menet közben történik majd.

A terjedelmes kocsik B- és C-tengelyét 190 kW teljesítményű állandómágneses szinkronmotorok hajtják, a D jelű egység pedig a mellső futóműhöz hasonlóan kormányzott a busz méreteihez képest kielégítő manőverezhetőség érdekében. A trolik energiafogyasztása a gyártó közlése szerint 2,4 kWh/kilométer körül alakul, ami jóval kedvezőbb a Bombardier trolibuszok által produkált 4 kWh/kilométeres átlagos fogyasztási értéknél.

A lighTram trolibuszok csúcsidőben akár 5 percenként is követhetik majd egymást a viszonylaton. A 9750 méteres útvonal nagy részén, egész pontosan annak 78%-án, 7694 méteren saját buszsávot biztosítanak a járművek számára, a közlekedési lámpákhoz érve pedig elsőbbséget élveznek majd.

 

Címkék