Kitekintő

A Solaris jövőképe: új zéró emissziós helyközi típuscsalád, piacra lépés Észak-Amerikában

Március 12-én nagyszabású online sajtókonferenciát tartott a Solaris, amelyben a cég 2023-as évre vonatkozó eredményeinek ismertetése mellett a termékkínálatot érintő terveket is vázolta a vezetőség. A lengyel buszgyártó legfrissebb eladási statisztikáit egy külön cikkben foglaltuk össze, mostani írásunkban pedig a rendezvényen bejelentett újdonságokra koncentrálunk. Az elkövetkezendő évek fejlesztési stratégiájának részeként a Solaris három kulcsfontosságú cselekvési területet határozott meg: a vezető pozíció megőrzése a zéró károsanyag-kibocsátású buszok szegmensében Európában, terjeszkedés a helyközi piacon egy vadonatúj, ugyancsak nullemissziós típuscsaláddal, valamint a tengerentúli értékesítés megkezdése. Utóbbi két célkitűzés egyúttal két teljesen új típuscsalád kifejlesztését is jelenti.

Ahogy a lengyel gyártótól megszokhattuk, a 2023-as év is hozott újdonságot a termékfejlesztés terén, mégpedig a Solaris Urbino 18 electric csuklós villanybusz motortorony nélküli, továbbfejlesztett kiadásának formájában, amelyet októberben a brüsszeli Busworld Europe 2023 seregszemlén láthatott először a nagyközönség. Az új változat esetében minden egyes akkumodult a tetőre költöztettek, ami lehetővé tette a férőhelyek számának növelését az utastérben. Újdonságot jelent a korábbinál nagyobb hatótávot biztosító vontatási akkumulátorok alkalmazása és a moduláris hajtáslánc is. A csuklós modellhez azóta csatlakozott a szerkezetileg hasonló, 12 méteres szóló változat is, amelyet a napokban mutattak be Berlinben, a március 5. és 7. között megrendezett VDV Mobility Move konferencián. A Solaris szerint maximális számú akkumodul beépítése esetén mindkét változat képes akár 600 kilométert is megtenni egyetlen feltöltéssel, ehhez a szóló esetében 600, míg a csuklósnál 800 kWh összkapacitású akkumulátorcsomag szükséges.

A népszerű Solaris Urbino 18 electric legújabb kiadása az októberi Busworld Europe 2023 kiállításon mutatkozott be

A jelenkor vívmányai mellett a jövő újdonságaiba is bepillantást kaptunk a Solaristól, a gyártó ugyanis most először közölt hivatalos látványterveket a fejlesztés alatt álló, vadonatúj zéró emissziós intercity termékvonalának tagjairól, amelyben minden bizonnyal a mérsékelten sikeres (bár azért az olasz piacon tisztességes eladási számokat produkáló) InterUrbino sorozat leendő utódját tisztelhetjük. A címlapképünkön látható vázlat egyúttal a márka jövőbeli arculatát is előrevetíti. A jellegzetes formai stílusjegyek, mint például az aszimmetrikus szélvédő vagy a hangsúlyos kerékjárati ívek az új generáción is megmaradnak, kiegészítve az aktuális divat szerinti vékony, vízszintes homlokfali fényszórókkal, az őket összekötő keskeny fekete sávval és egy masszív hatású formaelemmel a mellső tengely felett. A skicceken látható két autóbusz övvonalának magassága eltérő, ami arra enged következtetni, hogy egy normálpadlós és egy alacsony belépésű változatról van szó. Az új típuscsalád háromféle, 10,9, 12,2 illetve 13 méteres hosszváltozatban készül majd, és az akkumulátoros elektromos hajtás mellett mindegyik kivitel elérhető lesz hidrogénhajtással is. A piaci bevezetés 2026-ra várható.

A Solaris leendő amerikai piacos termékcsaládjáról egyelőre ezt az egy képet közölték

Ugyancsak 2026-ra tervezi a Solaris az amerikai piacra történő belépést, amin a színfalak mögött már több mint egy éve dolgoznak a lengyel buszgyártó szakemberei – a kívülállók számára ennek leglátványosabb epizódja eddig a nálunk is jól ismert Solaris Trollino 12 trolibusz egy demópéldányának tavaly augusztusi vancouveri tesztfutása volt, ami a beszámolók szerint kimondottan pozitív eredménnyel zárult. Ez a jármű még európai specifikáció szerint készült, most azonban a gyártó közzétette az első hivatalos látványtervet, amely már az amerikai változatot ábrázolja. A sajtókonferencián bemutatott számítógépes oldalnézeti kép viszonylag kevés részletet mutat, de annyi kivehető belőle, hogy az első kimondottan a tengerentúlra szánt Solaris autóbusz jellegzetes amerikai arányokkal, nagy tengelytávval, valamint az Egyesült Államok és Kanada biztonsági előírásai által megkövetelt nagyméretű, energiaelnyelő lökhárítókkal rendelkezik majd, a formavilág pedig alapvetően hasonló lesz az Európában megszokotthoz. Az Egyesült Államokban hatályos Buy America Act rendelkezés miatt (amely az állami tulajdonú közlekedési társaságok részére értékesített autóbuszok esetében legalább 70%-os amerikai értékhányadot követel meg úgy, hogy az alapanyagként használt acélnak teljes egészében az országon belülről kell származnia) gyakorlatilag elkerülhetetlen a helyben történő összeszerelés, ám ezt alighanem megkönnyíti majd, hogy a Solaris anyacége, a spanyol CAF már rendelkezik gyártóbázissal a New York állambeli Elmira Heightsban.

Fotók, látványtervek: Solaris Bus & Coach

Címkék