Kitekintő

Akár 600 kilométeres hatótávra is képes a Solaris Urbino 12 electric legfrissebb változata

A tavaly debütált felfrissített csuklós változathoz hasonlóan az Urbino electric típuscsalád legnépszerűbb, már több mint 1500 darabos rendelésállománnyal büszkélkedő 12 méteres tagja is átesett azon a technikai frissítésen, melynek részeként a modell továbbfejlesztett elektromos hajtásláncot és újgenerációs, a korábbiaknál nagyobb hatótávot biztosító és nagyobb tárolóképességű vontatási akkumulátorokat kapott. További újdonság, hogy a gyártó az autóbuszból száműzte a motortornyos kialakítást, s az itt, valamint a busz farában korábban helyet kapott akkumodulokat felköltöztette a tetőre. A Berlinben, a Mobility Move 2024 konferencián hivatalosan is bemutatott Urbino 12 electric átdolgozott változata a gyártó szerint akár 600 kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel.

A felfrissített kiadás kapcsán a leglényegesebb változás a motortornyos kialakítást nélkülöző utastér, amit a Solaris ugyan jelentős újításként kommunikál, de ez tulajdonképpen csak az Urbino típuscsaládnál igaz, nemzetközi összevetésben ugyanis a gyártó ezzel a lépéssel csak utolérte a versenytársakat. A modellbe így maximálisan 41 ülőhely helyezhető el, azaz 7-tel több, mint a motortornyos elődjébe.

A gyártó állítása szerint az M3/I (városi) és M3/II osztályú (elővárosi-helyközi) autóbuszként egyaránt specifikálható 12 méteres típus teljes utaskapacitása elérheti akár a 100 főt is, amivel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ez csak a 300 kWh összkapacitású akkumulátorral szerelt járműkonfigurációra, s az eltérő nemzeti szabályozások – például a nagyobb megengedett hátsó tengelyterhelés – miatt, kihasználva a belföldön megengedhető 20 tonnás össztömeg-limitet, kizárólag a francia, olasz és spanyol piacokra igaz, más európai országok esetében pedig a jármű maximális befogadóképessége legfeljebb 94 fő lehet.

A továbbfejlesztett Urbino 12 electric a gyártó által közölt adatok alapján figyelemreméltó akkukapacitással és ennek köszönhetően bámulatos hatótávolsággal rendelkezik; a 12 méteres változat legfeljebb 6 darab, nagy energiasűrűségű akkumodullal szerelhető fel, ezek együttesen több mint 600 kWh kapacitást képviselnek, ami az európai piacon egyedülálló energiatárolóképességet jelent ebben a kategóriában. 2019 és 2022 között az Urbino 12 electric legfeljebb 395 kWh-ás, a 2022-es modellévtől kezdődően pedig legfeljebb 520 kWh-ás akkucsomaggal volt felszerelhető. A Solaris szerint a 600 kWh-ás névleges tárolókapacitással, az e-SORT 2 tesztek alapján, 0,8 kWh/kilométer körüli átlagfogyasztással akár 600 km-es hatótáv is elérhető, ez az autonómia viszont csak olyan kedvező környezeti feltételek mellett érvényesülhet, amelyek normál üzemi körülmények között gyakorlatilag nem fordulnak elő.

Kívülről leginkább a motorsátor hiányáról, valamint az új aktív vezetéstámogató funkciók szenzorairól és a tetőegységeket takaró műanyagelemek átrajzolt formájáról lehet majd felismerni az új változatot

A modellfrissített szóló Urbino electric már úgy került kialakításra, hogy az már teljesíteni tudja a 2024 nyarától érvénybe lépő EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR II) előírásait és megfelel az új kiberbiztonsági követelményeknek is. Ez többek között komplex homlok-, oldal- és hátfali, radar- és kameraalapú holttérfigyelő és vészfékasszisztens rendszereket foglal magában.

 

Címkék