Kitekintő

A Daimler Buses szállítja Wrocław első elektromos buszait

Hétfőn mutatkozott be Wrocławban a lengyelországi település első elektromos autóbusza, egy Mercedes-Benz eCitaro G, amely egy 13 darabos flotta részeként érkezett az MPK Wrocław közlekedési társaság kötelékébe. Az első fecske várhatóan már szeptember első napjaiban forgalomba áll Wrocławban, a fennmaradó 12 kocsit pedig az átadások ütemezésétől függően, az év végéig fokozatosan helyezi majd üzembe a fuvarozó.

A 13 darab legújabb, harmadik generációs NMC akkupakkal szerelt csuklóst a város bruttó 53 millió zloty, átszámítva 4,4 milliárd forint értékben szerzi be a a Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap „Zöld közösségi közlekedés programjának” keretében. A fuvarozó eredetileg 11 jármű beszerzésével számolt, s eszerint is hirdetett pályázatot, azonban a Daimler Buses Polska (akkor még EvoBus Polska) ajánlata annyira kedvező volt, hogy a városvezetés további két jármű közbeszerzésének elindítása mellett döntött. A tavaly márciusban megrendelt 11 darab eCitaro G beszerzési költsége 45 millió zloty, a fennmaradoó két példányé pedig 7,7 millió zloty. A buszok üzemeltetéséhez szükséges töltőberendezéseket – plug-in depótöltőket és egy pantográfos gyorstöltőt – a lengyel Ekoenergetyka szállította.

Az autóbuszokba a gyártó beszerzéssel kapcsolatos közleményével szemben az alkalmazott Akasol akkutechnológia időközbeni generációváltása okán nem a tenderben megajánlott 12 modulos, 396 kWh összkapacitású második generációs, hanem a nagyobb energiasűrűségű, csak “NMC 3”-ként emlegetett, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkucsalád 5 modulos, 490 kWh összkapacitású változata kerül. A buszokba szerelt újgenerációs akkupakk amellett hogy nagyobb energiatartalommal bír, 248 kilogrammal könnyebb a 12 modulos NMC 2-es akkucsumagnál. A wrocław-i eCitarók hatótávolsága 200 kilométer, de ideális körülmények között ez lehet jóval több is.

A hivatalos közlés szerint a kocsikat 39 fix és 3 lehajtható ülőhellyel szerelik, s 120 fő befogadására alkalmasak. A 18 méteres buszok tolócsuklós kialakításúak, a mozgatásukhoz szükséges vonóerőt a hátsó kocsitestben elhelyezett, ZF AxTrax AVE típusú kvázi kerékagymotoros portálhíd szolgáltatja, a két folyadékhűtéses, kerékagy közelében elhelyezett vontatómotorok csúcsteljesítménye 2×125 kW, állandó teljesítménye pedig 2 x 87 kW.

A négyajtós járműveket természetesen a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen használhatják, számukra a felszállást a második és harmadik ajtónál rámpa is segíti, az utastérben pedig három nagy területű kerekesszékes/babakocsis férőhely is kialakításra került. Emellett a buszokat a hallókészülékkel élőket segítő indukciós hurokerősítővel* is felszerelték, a látássérülteket pedig minden leszállásjelzővel ellátott függőleges kapaszkodórúdon speciális, sárga fényű LED-es fényforrás segíti. A felszereltség részét képezi továbbá az USB-csatlakozók, az integrált jegyautomaták és kártyaterminálok mellett, a biztonsági kamerarendszer, az audiovizuális utastájékoztató rendszer (kocsirészenként egy-egy beltéri TFT monitorral), a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer, a TPM abroncsnyomás-ellenőrző és az akusztikus jármű-figyelmeztető rendszer (hanggenerátor) is.

* az indukciós hurok elkülöníti a hallani kívánt hangot a háttérzajtól, és egy mágneses téren keresztül csak a tiszta hangot juttatja el a hallókészülékbe.

Fotók: MPK Wrocław

Címkék