Kitekintő

Ebusco 3.0 villanybuszokat vásárol a frankfurti repülőtér

Két éves szállítási keretszerződést írt alá az Ebusco a frankfurti nemzetközi repülőtér (Frankfurt Airport, röviden Fraport) képviselőivel. A megállapodásban négy darab Ebusco 3.0 szóló villanybusz azonnal megrendelésre kerülő alapmennyiségként, további négy kocsi pedig opciós tételként szerepel.

A Frankfurt am Main nemzetközi repülőtér által most megrendelt 12 méter hosszú, háromajtós példányokba viszonylag kicsi, valamivel több, mint 250 kWh összkapacitású akkupakk kerül, ám ez az Ebusco szerint a repülőgépiparban használt megoldások által inspirált, könnyű kompozit karosszériának köszönhetően így is akár 350 kilométeres hatótávot biztosít egy feltöltéssel. A 2019 őszén bemutatott Ebusco 3.0 típus most először vizsgázhat repülőtéri alkalmazásban. A frankfurti kocsik utasterének berendezése ehhez igazított egyedi specifikáció szerint készül majd, ám részleteket a holland gyártó szokásához híven nem közöltek. A busztípus kiválasztása során szempont volt, hogy az Ebusco 3.0 viszonylag alacsony építésének köszönhetően megfelelt a Fraport magassági korlátozásainak.

Az Európa és a világ egyik legfontosabb légiforgalmi átszállási csomópontjának számító repülőtér 2045-re szeretné elérni a nettó karbonsemleges működést, folyamatosan csökkentve szén-dioxid kibocsátását, többek között zéró emissziós földi kiszolgáló járművek szolgálatba állításával. Frankfurt egyébként azon légikikötők közé tartozik, amelyek inkább a hagyományos felépítésű busztípusokat részesítik előnyben a terminálépület és a repülőgépek közötti utasszállításra (az ún. airside feladatokra) a kifejezetten reptéri alkalmazásra kifejlesztett, a közúti forgalomban megengedettnél szélesebb és jellemzően hosszabb speciális apron-buszok helyett.

Látványtervek: Ebusco

Címkék