Kitekintő, Technika

Automatizált működésű villanybuszt tesztel 2025-től München utcáin az MAN

Két éven belül egy részben önvezető elektromos autóbuszt állít forgalomba az MAN a müncheni MVG közlekedési társaság hálózatán teszt jelleggel, valós üzemi körülmények között a számos partnercég bevonásával most elindított és a tervek szerint 2025 decemberéig futó MINGA kutatási projekt keretében. A német szövetségi digitalizációért felelős és közlekedési minisztérium 13 millió euróval finanszírozza a munkát.

A magas szinten automatizált közlekedési megoldások szimulációját, integrációját, valamint belvárosi és agglomerációs környezetben való tesztelését célzó MINGA projektben tucatnyi, a közigazgatás, az üzleti élet és a közlekedéstudomány területén tevékenykedő cég, illetve kutatóintézet vesz részt. A München város mobilitási osztálya által vezetett kezdeményezés létjogosultságát hivatalosan a Münchenben és vonzáskörzetében az elmúlt évek során tapasztalható jelentős lakosságnövekedés, valamint az ezzel párhuzamosan jelentkező sofőrhiány és a közösségi közlekedés növekvő költségei indokolják. Az intelligens technika alkalmazása nem csak az élőerő-igényt csökkenti, hanem az üzemeltetési költségeket is, az MAN szerint akár 50%-kal. Az oroszlános márka már korábban is tett lépéseket az autonóm működés felé, többek között a szenzorika legújabb vívmányaira építő Automated Driving System (ADS) rendszer bevezetésével, valamint a megállóhelyek automatizált megközelítésének sikeres tesztelésével a @CITY program keretében.

Az MAN a Stadtwerke München (SWM) közszolgáltató cég partnereként vesz részt a projektben, amelyhez egy különlegesen előkészített, automatizált működésű MAN Lion’s City 12 E tesztbuszt biztosít. A jármű menetrend szerinti forgalomban, az Olympiaparkot átszelő helyi 144-es jelzésű viszonylaton közlekedik majd, a tervek szerint 2025-től. A gyártó sajtóanyaga végig az „automatizált” szót használja, arra azonban nem tér ki, hogy pontosan milyen szintű önvezetésről lesz szó – ám az mindenesetre már most tudható, hogy a fejlett irányítástechnikai rendszerek ellenére a biztonság és a jogszabályoknak való megfelelés érdekében emberi járművezető is tartózkodik majd a fedélzeten.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék