Kitekintő

Gyanúsan ismerős villanybusz nyert tendert Dunaszerdahelyen

A Mobility & Innovation Production (MIP) szállíthatja Dunaszerdahely két új elektromos midibuszát – derül ki a szlovák közbeszerzési hivatal közlönyéből. Mint ismert, a magát szlovák technológiai startupként pozicionáló diósförgepatonyi cég a Magyarországon már megbukott Modulo C68 E karosszériáját hasznosítja újra, amelynek bázisán tavaly hidrogénhajtású változatot is bemutatott.

A kis darabszám ellenére az ÁFA nélkül 908 700 euró értékűre becsült dunaszerdahelyi tenderen ellenfél is akadt a cseh SOR Libchavy személyében, amely ráadásul jóval kedvezőbb, 828 000 eurós áron szállította volna a villanybuszokat a MIP által megadott 914 900 euróval szemben. Az értékelési szempontokat azonban úgy állították össze, hogy ne csak az ajánlati ár legyen az egyetlen döntési tényező: figyelembe vették az egy kilométerre vetített energiafogyasztást és az útterhelés hatékonyságát is a legnagyobb utasszám alapján, ami végül átbillentette a mérleg nyelvét, ezekre ugyanis maximális pontszámot kapott a kompozit karosszériás midibusz. Az ajánlati árra 60, a másik két szempontra pedig 20-20 pontot lehetett gyűjteni, ez alapján a MIP ajánlata 94,30, a cseheké pedig 89,73 ponttal zárt.

A gyártó állítása szerint a „szlovák” villanybuszok átlagos energiafogyasztása 0,55-0,65 kWh kilométerenként (a pályázatban 0,61 kWh-t adtak meg), vontatási akkumulátoraik egyszeri feltöltésével pedig akár 200-240 kilométert is képesek megtenni. A járművekkel való utazás a dunaszerdahelyi képviselőtestület tavalyi döntése alapján ingyenes lesz – a villanybuszok üzembe állításának napján életbe lépő intézkedéstől Hájos Zoltán, a város polgármestere a helyi autóforgalom jelentős csökkenését várja.

A MIP elektromos apróságának közvetlen felmenője a Duna innenső oldalán nem aratott nagy sikert: a 2016-ban főként a budai Várban forgalomba állított Modulo midibuszok katasztrofálisan szerepeltek, bár azóta a MIP kommunikációja szerint jelentősen áttervezték a járművet. Egyelőre nem világos, hogy a nagyobb sorozatú gyártás feltételei is adottak-e, hiszen az eredeti Modulo típusok karosszériamoduljai Oroszországban készültek, ami a jelenlegi világpolitikai helyzetben már problémás lehet. Az eddig összeszerelt példányok karosszériái értesüléseink szerint a Modulo buszok gyártójának 2018-as csődje után, félkész állapotban kerültek Budapestről a Felvidékre, eredetileg azonban Kaposvárra, Pécsre, illetve Tatabányára szánták őket.

Címkék