Kitekintő

Kompozit karosszériás hidrogénbuszt mutattak be Szlovákiában

A szlovákiai Mobility & Innovation Production (MIP) technológiai vállalat kedden a pozsonyi Carlton Hotel előtt bemutatta Szlovákia első hidrogénhajtású városi midi autóbuszát. A felszámolás alatt álló Ikarus Egyedi Kft. kompozit karosszériás Modulo típuscsaládjának karosszériáját hasznosító típus a gyártó közlése szerint akár 400 kilométert is képes megtenni egyetlen feltöltéssel, és magyar felmenőjével ellentétben rendelkezik európai uniós típusbizonyítvánnyal is.

A 7982 mm hosszú, 2550 mm széles, 68 fő szállítására alkalmas autóbusz mozgatásáról egy 125 kW csúcsteljesítményű és 1019 Nm csúcsnyomatékú Siemens vonatómotor gondoskodik. A járműbe egy két modulból álló, 70 kWh összkapacitású akkumulátorcsomag került (a két utasajtó közötti, illetve a vele szemben található, a menetirányhoz képest 90°-kal elfordított üléssorok alá), amely önmagában 100 kilométer megtételére teszi alkalmassá a környezetbarát autóbuszt. Az alapvetően akkumulátoros meghajtású járművet egy, a Loop Energytől származó, 30 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás hatótáv-növelővel is ellátták, így a jármű hatótávolsága akár meg is négyszerezhető a gyártó állítása szerint, ehhez pedig mindössze 10,5 kg hidrogénre van szükség. Az üzemanyagcella és a Luxfer gyártmányú kompozit tartályok a „motortérben” kerültek elhelyezésre, a hidrogéngáz tárolása a buszos alkalmazásoknál megszokott 350 bar nyomáson történik. A jármű tüzelőanyag-fogyasztása a gyártó közlése szerint 3,2 kg/100 kilométer, energiafogyasztása pedig 0,61 kWh/kilométer.

Az autóbusz, melynek műszaki tartalma nem azonos a Budapesten közlekedő jól ismert elektromos Modulókéval, a cseh TÜV SÜD engedélyezési eljárásában teljesítette az európai minőségi elvárásokat, és megszerezte az európai típusbizonyítványt, ami már sorozatgyártásra is feljogosítja a gyártót az M3/I járműosztályban, vagyis a városi buszok kategóriájában. A MIP már az idei évben 40 elektromos és hidrogénhajtású midibuszt tervez gyártani a Dunaszerdahelyhez közeli Felsőpatonyban. A cég célja, hogy a gyártási tevékenység fokozatos felfuttatásával 2023 végére elérje a 100 darabos, 2025-re pedig a 250 darabos éves termelési kapacitást. A gyártó tervei szerint a hidrogénüzemű midibuszt később Svájcban, Olaszországban, Csehországban és Magyarországon (!) is bemutatják – bár itthon alighanem nehéz lesz olyan szakmai fogadóközönséget találni, akinek ne lenne gyanúsan ismerős a lassan már hét éves alaptípus.

A modell tisztán elektromos hajtású változatának zöld színű prototípusát – amely a most bemutatott példányhoz hasonlóan nagy valószínűséggel egy, az Ikarus Egyedi Kft. csődje után félkészen maradt, eredetileg magyarországi rendeltetésű karosszéria befejezésével készült – december végén a Liptószentmiklós melletti deménvölgyi sípálya shuttle-buszaként próbálhatták ki az érdeklődők.

Fotók: Mobility & Innovation Production

Címkék