Kitekintő

Hidrogénbuszok gyártására szövetkezik az IIA és a CaetanoBus

Újabb érdekes együttműködés kialakulásának lehetünk tanúi az európai buszpiacon: a nagy múltú olasz Menarinibus márkát birtokló Industria Italiana Autobus (IIA) és a portugál CaetanoBus egyesíti erőit a hidrogén üzemanyagcellás buszok gyártása terén. Az előbbi cég így hidrogénhajtású típushoz, az utóbbi pedig jelentős piachoz jut.

Az október 6-án bejelentett megállapodás értelmében az IIA már 2022 végén megkezdi a CaetanoBus hidrogénhajtású, Toyota emblémás modelljeinek forgalmazását Olaszországban. Ezt a tervek szerint 2024-től követi majd a portugálok saját fejlesztésű H2.City Power Kit hajtásrendszerével felszerelt járművek helyi összeszerelése az olasz és a nemzetközi piacok számára.

A most tető alá hozott együttműködés fontos lépés az utóbbi években Európa-szerte intenzíven terjeszkedő CaetanoBus számára, amely nem először próbál helyi gyártókkal kooperálva belépni az olasz piacra – korábbi kiszemeltjük a Rampini volt, amellyel még 2019 novemberében kötött szövetséget a portugál gyártó. A két kölcsönösen egészítette volna ki egymás kínálatát – az olaszok midibuszait a CaetanoBus forgalmazta volna a saját piacain, cserébe a Rampini a CaetanoBus e.City Gold típus átemblémázásával kínált volna teljes méretű szóló autóbuszt -, ez a kezdeményezés azonban eddig nem hozott érdemi eredményt. Érdekesség, hogy ezt megelőzően a Rampini az IIA városi szóló típusának karosszériáját felhasználva is készített villanybuszt, de később ez a partnerség sem folytatódott.

A Rampinivel való együttműködést eddig nem koronázta siker, az IIA-val talán több szerencséje lesz a portugáloknak (Fotó: Rampini Carlo S.p.A.)

Az IIA jelenleg Bolognában és Flumeriben rendelkezik gyáregységekkel. Az olaszok láthatóan nyitottak a mostanihoz hasonló termékcsereberélgetős szövetségekre: a Menarinibus Citymood típuscsaládot az IIA-ban résztulajdonos Karsan is gyártja, illetve értékesíti Törökországban, az Ibériai-félszigeten pedig a spanyol Nogebus bevonásával válna újra érdemi tényezővé a városi buszok piacán az egykor szebb napokat látott, de talán lassanként újra magára találó buszgyártó.

A címlapkép illusztráció, az eredeti képek forrásai: Industria Italiana Autobus/Almadesign

Címkék