Magazin

Tovább folytatódnak a csuklós villanybusz tesztek a Zöld Busz Programban

A Zöld Busz Program részeként jelenleg két csuklós kivitelű, tisztán elektromos hajtású autóbuszt tesztelnek hazánkban, egy MAN Lion’s City 18 E-t és egy Mercedes-Benz eCitaro G-t: az oroszlános márka villanybusza április 27-ig, szerdáig közlekedik Székesfehérvár helyi viszonylatain, a Daimler Truck AG csuklósa pedig a tervek szerint hamarosan folytathatja a félbe szakadt debreceni tesztüzemét. A próbafutasok célja, hogy a mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelése alkalmával szerzett szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat felhasználva, az Innovációs és Technológia Minisztérium a kezdeményezés keretében lehetőséget teremtsen arra, hogy a következő “zöld buszos” buszbeszerzési pályázatokon már csuklós elektromos autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni.

Az MAN zéró emissziós autóbuszának magyarországi vendégszereplése a fehérvári tesztfutásokkal még nem ér véget, a jármű április 30-tól Nyíregyházán is bizonyíthat, ahol várhatóan két hétig, május 13-ig közlekedik majd a város helyi vonalain a Volánbusz üzemeltetésében.

A másik demóbusz, a Debrecenben április 5-én forgalomba állított Mercedes-Benz eCitaro G pedig némi kényszerpihenő után folytathatja a cívisvárosban megszakadt tesztfutásait – erről az autóbuszt biztosító Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. tájékoztatta portálunkat. Megkeresésünkre a társaság közölte, hogy a jármű jelenleg javítás alatt áll, mivel a debreceni tesztelés első napjait követően az autóbusz magasfeszültségű LMP akkumulátor pakkjai hibajelzést adtak, ezért új szettet rendeltek az autóbuszhoz. Az új akkupakk hétfőn érkezett meg, ennek beépítését kedden kezdték meg a cég szakemberei, s ha minden rendben lesz, az autóbusz tesztelése tovább folytatódik Debrecenben. Az Omnibus Hungária válaszában érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a debreceni programot követően a környezetbarát jármű – már a Zöld Busz Programon kívül – a budapesti utakon áll forgalomba, erre várhatóan május második felében kerülne sor.

Az MAN Európában turnézó sötétzöld tesztbuszát ebben az írásunkban mutattunk be részletesen, a Daimler hazánkba érkezett elektromos csuklósáról pedig itt írtunk bővebben.

Címkék