Magazin

Újabb ritka Ikarusokat kínálnak eladásra Skandináviában

A skandináv országok valaha az Ikarus egyik legfontosabb, keleti blokkon kívüli exportpiacát jelentették, ennek hatásai pedig még ma is megfigyelhetők a régió használtbusz-hirdetéseit böngészve. A messzi északon továbbra is rendszeresen tűnnek fel eladósorba került különlegességek – olyan is akadt köztük, amely azóta hazatért szülőföldjére -, de nyitott szemmel járva olykor még a helyi országutakon, vagy azok mentén is találkozhatunk a legendás magyar buszgyártó hajdani sikereinek utolsó hírmondóival. Ezúttal egy svéd és egy finn hirdetésben árulnak ma már kuriózumnak számító Ikarusokat.

Korához képest tisztességes állapotúnak tűnik ez a svédországi Ikarus 664-es (Fotó: blocket.se)

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A svédországi Norrtälje községben egy idehaza jóformán alig ismert ritkaságtól, egy 1984-es évjáratú, Scania K112 CL alvázas Ikarus 664-estől válna meg jelenlegi tulajdonosa. A nem túl bőbeszédű hirdetésben nem említik ugyan a pontos altípust, de egy kis célirányos utánaolvasással kideríthető, hogy az 1-0-1 képletű, hátul alagútajtóval szerelt példány a 664.58 kivitelbe tartozik (ne tévesszen meg senkit, hogy egyes adatbázisokban a busz 460-as típusjelzéssel szerepel, az egykori svéd forgalmazó ugyanis előszeretettel számozta át önkényesen az Ikarus modelljeit, a gyártó kifejezett kérése ellenére is). A busz fehér fényezése természetesen már nem az eredeti, újonnan ennél jóval látványosabb, összetettebb színtervvel kerültek gazdáikhoz az Ikarus nagy múltú Egyedi Gyáregységében készült buszok – ez alól ez a konkrét kocsi sem jelent kivételt. A karosszériáját tekintve a 200-as sorozaton alapuló, de az önhordó típusokétól jelentősen eltérő megjelenéssel, például ragasztott oldalüvegezéssel rendelkező emeltpadlós luxus turistabusz kívülről jóformán hibátlan állapotnak örvend, és ami talán még ennél is fontosabb: minden eleme eredetinek tűnik. Alighanem kevés ideálisabb felújítási alap van nála, ráadásul ebből típusból jelenleg még nincs Magyarországon restaurált példány, így hazahozatala esetén mindenképpen az Ikarus-találkozók egyik szenzációja lehetne. A fellelhető adatok szerint a Scania DS11 15 B02 motorral és Scania GS 771 típusú kézi sebességváltóval szerelt busz 1985. február 13-án kapott rendszámot Svédországban, majd többszöri tulajdonosváltás után 2016-ban vonták ki a forgalomból. Sajnos azóta elkezdték lakóbusszá alakítani, de a hirdetés feladója szerint sok alkatrész is jár hozzá – talán az utastér eredeti elemei is köztük vannak. A magyar szempontból komoly eszmei értékkel is bíró járműért irányárként 70 000 svéd koronát, azaz átszámítva valamivel kevesebb, mint 2,5 millió forintot kér jelenlegi tulajdonosa. Az Egyedi Gyáregység mindössze 111 példányban gyártott néhai csúcsmodelljének fontosabb jellemzőit korábban ebben a posztunkban gyűjtöttük össze.

Finnországban annak idején különösen jól fogytak a nyújtott Ikarus EAG E94-esek, ez a kocsi az ezredfordulón érkezett északi rokonainkhoz

Egy házzal arrébb, finn testvéreinknél egy Volvo B10BLE alvázra épített háromtengelyes, modellfrissítés előtti Ikarus EAG E94-es (E94.14 altípus) keresi új gazdáját az ország délnyugati részén fekvő Salo városában. Ebből a kivitelből annak idején 22 darabot szállított Finnországba az Ikarus, a hirdetésben szereplő példány eredetileg feltehetően a Suomen Turistiauto Oy (STA) állományában szolgált. Bár cikkünk másik szereplőjénél lényegesen fiatalabb járműről van szó – lévén 2001-es gyártású -, állapota külső szemmel nem tűnik sokkal jobbnak, az utastér viszont a képek tanúsága szerint többé-kevésbé egyben van, sőt, a tulajdonos szerint a hajtáslánc és a sűrítettlevegő-rendszer is hadra fogható, bár a mindössze 2300 eurós (valamivel több, mint 800 ezer forintos) vételár beszédes. A hirdetés közzétevője a mellékelt leírásban szellemeskedve szauna, üvegház vagy sufni formájában történő újrahasznosításra ajánlja a buszt, bár az ennél kétségkívül nemesebb felhasználást érdemelne. Idehaza alighanem lennének páran, akik még újra menetrend szerinti szolgálatba is állítanák, de koránál fogva ennek a busznak is inkább egy gondoskodó gyűjtőnél lenne már jó helye.

Címlapkép: Mikey, fotobus.msk.ru

Címkék