Magazin

Hazatért a Svédországban árult háromtengelyes Ikarus EAG E98-as

Idehaza folytatja pályafutását az az eredetileg svéd megrendelésre gyártott, Scania alvázas Ikarus EAG E98-as, amelyet nemrég mi is bemutattunk portálunkon. A mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbuszgyár által 1997-ben készített, sokáig elveszettnek hitt háromtengelyes turistabuszt Svédországban kínálták eladásra a tavalyi év végén, a vevő pedig az egri székhelyű Szebusz Eger Kft. lett.

Történetünk főszereplőjének megépítésére 1997 februárjában érkezett felkérés az Ikarus EAG svéd partnerétől. A busz az azóta Fehéroroszországba használtan továbbértékesített testvérével együtt 1997 júniusában készült el az Ikarus EAG legendás főkonstruktőre, Torma Lajos irányítása alatt. Bár a buszok oldalán, az első utasablak alatt már gyárilag is a típus fiatalabb példányaira jellemző E98 HD felirat volt olvasható, a busz egyes nyilvántartásokban még a korábbi, 398 HD típusjelzéssel szerepel. Ebből a kivitelből egyébként később további két példányt gyártottak 1998-ban és 1999-ben, azonban ez utóbbi kocsik már a modernebb, Scania K124 EB 6×2  jelű alvázra épültek.

A 14 500 mm hosszú, ám a nagyvonalú, négy IRU-csillagot érdemlő üléskiosztás miatt „csak” 55 utas szállítására alkalmas autóbusz 1997. június 17-én kapott svéd rendszámot. A Szebusz Kft. vezetője már a harmadik tulajdonosától, a Piippolas Busstrafik AB társaságtól vásárolta meg, előtte 2001 augusztusáig a Sundboms Buss & Reseproduktion AB, majd további kerek öt évig a Falcks Omnibus Gällivare AB flottájában szolgált. Az utolsó svéd üzemeltető a korábbi tulajdonosokhoz hasonlóan példásan végezte az autóbuszok karbantartását: a cég minden járműve fűtött garázsban állt, így a már huszonnegyedik évét taposó E98-as korához képest remek állapotban van. A busz 2009 óta már csak tartalékként funkcionált, négy éve a műszaki vizsgája is lejárt, így futásteljesítménye is mindössze 4000 kilométerrel gyarapodott az utolsó években – jelenleg valamivel több, mint 731 ezer kilométert mutat a számláló. A kitűnő állapotú E98-ast svéd tulajdonosai nem szerették volna külföldre eladni, ezért új magyar gazdája is egy svéd közvetítőn keresztül jutott hozzá, aki letette helyette a foglalót a turistabuszért. Érdekességképpen megemlítendő, hogy volt olyan jelentkező is, aki lakóbusszá alakította volna át a járművet.

Nem sokkal a hazatérés előtt a busz Göteborg közelében sikeres műszaki vizsgát tett – a svéd tulajdonos mindössze ennek a költségeit engedte el egyébként a vételárból. A vizsgabiztos mosolyogva fogadta a vizsgaállomásra begördülő E98-ast. Kiderült, hogy őt is érdekelte volna a meghirdetett busz, de a még svéd léptékkel is nagynak számító, mintegy 1600 kilométeres távolság miatt lemondott a megvásárlásáról – a busz végül 2980 kilométert tett meg Magyarországig, természetesen saját lábon.

A frissen hazatért autóbusz szerencsére itthon is jó kezekbe kerül, a Szebusz Kft. tulajdonosa ugyanis tisztában van a különleges E98-as eszmei értékével: elmondása szerint a jármű még ma is egy buszos vállalkozás flottájának büszkesége lehet, ezért az állapotát szeretnék a gyártáskorival közel azonos szintre visszaállítani. Ezen kívül lehetőség szerint napi rendszeresség helyett csak alkalmi jelleggel használják majd, télen pedig kizárólag olyan időszakokban, amikor az utakat nem sózzák.

A belső teret az előző tulajdonos kifogástalan állapotúnak hirdette, és igaza volt. Az utasülések jóformán hibátlan kondícióban, kopás- és rágómentesen vészelték át az elmúlt évtizedeket. A csomagtartó polcok fedeleinek kárpitozása is elképesztően jó állapotban maradt fenn, de az oldalfalak és a mennyezet szövetborítását sem szívta ki a nap – sok ideje persze nem is volt rá, hiszen a busz eredeti szolgálati helyén, messzi északon télen vannak olyan időszakok, amikor csak pár órán át tart a nappali világosság. Az ülések feletti szervizpaneleken végig működnek a kapcsolók, és a műszerfal sincs megrepedve.

A gondos karbantartásnak köszönhetően a busz gépészetileg is egyben van: a Scania K113 TLB 6×2 önjáró alváz, valamint a Scania DSC11 81 típusú, 420 lóerős (309 kW) Euro 2-es dízelmotor és a Scania GR 801 R váltó egyaránt jó egészségnek örvend. A karosszérián viszont akad egy kevés javítanivaló, az ezzel kapcsolatos munkákat (polírozás, stb.) már meg is kezdték az új tulajdonos egri telephelyén.

A Szebusz Eger Kft.-t 1990-ben alapították egyéni vállalkozásként. A kezdeti, kizárólag belföldi áruszállítással töltött évek után ma már a belföldi és nemzetközi buszos különjáratok biztosítása jelenti a fő profilt. A most hazahozott E98-as az első Ikarus EAG autóbusz a cég állományában, amely a különféle Mercedes-Benz és Iveco minibuszok mellett jellemzően VDL Bova típusokkal végzi a személyszállítást. A sokat látott E98-as hazatérésének hírére a cég már több vételi ajánlatot is kapott a különleges autóbuszra, ám ennek ellenére nem szeretnék eladni a makulátlan alvázzal és belső térrel rendelkező járművet. A tulajdonos elmondása szerint jelenleg is folyamatosan figyelik az autóbusz-hirdetéseket egész Európában, különös tekintettel az Ikarusokra, így még az sem kizárt, hogy a jövőben további ritkaságnak számító típusokat hoznak majd haza a magyar közlekedésbarátok nagy örömére.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

 

Fotók: Szebusz Eger Kft.

Címkék