Kitekintő

Tajvani rendeltetésű turistabusz a Mercedes-Benztől

Amint arról a közelmúltban mi is beszámoltunk, a Daimler Buses komoly fejlődési potenciált lát a délkelet-ázsiai térség buszpiacában, az ennek kiaknázására tett egyik első lépést pedig egy új, kimondottan a tajvani üzemeltetőket megcélzó alvázas turistabusz jelenti majd. Nos, nem kellett sokáig várni a konkrét termék bemutatására sem, amely a Mercedes-Benz mai stílusjegyeit ötvözi az ottani távolsági autóbuszok formavilágával, meglehetősen sajátos kombinációt alkotva.

A Daimler Buses globális növekedési programjában a jelek szerint komoly szerepet szánnak a távolsági típusoknak – a legfrissebb kémfotók alapján az észak-amerikai vásárlókat is egy ilyen modellel veszik célba hamarosan -, a tajvani turistabusz-piac pedig Ázsia legnagyobbjai közé tartozik a maga évi 3000 darabos felvevőképességével. Nem véletlen tehát, hogy a cégcsoport Vietnám mellett itt kezdi meg regionális terjeszkedését egy vadonatúj kéttengelyes turistabusz bemutatásával. A Mercedes-Benz buszos ágazata három évtizedes kihagyás után 2018 óta van ismét jelen Tajvanon, a helyi igényekre adaptált, korszerű távolsági modell pedig reményeik szerint új fejezetet nyit a márka szigetországbeli történetében.

Az európai és távol-keleti stílust ötvöző turistabusz egy kontinenseken átívelő kooperáció eredménye

A március 10-én bemutatott 12 200 mm hosszú, 3481 mm magas és a helyi előírások miatt csak 2500 mm széles turistabusz alapját az EvoBus GmbH sámanói (Spanyolország) üzemében gyártott, Euro 6-os motorral rendelkező Mercedes-Benz OC 500 RF 1943 alváz adja. A karosszálás helyben, a Mitsubishi Fuso és a több, mint 70 éves múltra visszatekintő Shung Ye csoport vegyesvállalatánál, a MFTB Taiwan Company Ltd.-nél zajlik majd, akik nevüknek megfelelően eddig a csillagos helyett inkább a gyémántos márkát képviselték a cégcsoporton belül. Az új turistabusz gyártásának megkezdéséhez jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a Taojüan városában található üzemben, ahol ma már a Daimler által is tanúsított minőségbiztosítási rendszer szerint készülnek a buszok.

Az új típust a magasabb presztízsű turistabuszra vágyó tajvani üzemeltetőknek ajánlja a Mercedes-Benz

A technikai alapokra utalva csak OC 500-ként emlegetett újdonság a Daimler Buses első Euro 6-os minősítésű motorral szerelt távolsági típusa a tajvani piacon. Nem csak az alváz, hanem a felépítmény is német fejlesztés, emellett a formatervet is a Mercedes-Benz designerei rajzolták meg, figyelembe véve a tajvani gyártási körülményeket, illetve helyi üzemeltetők ízlését és elvárásait. A gyári sajtóanyag szerint a külső megjelenés „a hagyományos tajvani stíluselemeket ötvözi a Mercedes-Benz modern formanyelvével”, ami szép megfogalmazása annak, hogy az aktuális európai Mercedes-Benz turistabuszok vonásait próbálták meg ráhúzni egy alapvetően eltérő adottságokkal bíró karosszériára, így az összkép nem igazán harmonikus, de legalábbis megszokást igényel. A homlok- és hátfalon a Tourismo/Travego páros jól ismert lámpái köszönnek vissza, a vízszintesen osztott szélvédő ezzel szemben helyi jellegzetesség, hátsó szélvédő pedig egyáltalán nincs. Az utastértől leválasztott, süllyesztett vezetőfülkével és a buszvezető számára különálló ajtóval rendelkező karosszéria felépítése és arányai, valamint az utastér kialakítása is nagyon hasonlít a Mitsubishi Fuso alapokra épülő, szintén az MFTB Taiwan Company-nél gyártott és Tajvanon kedvelt terméknek számító RM11F jelű turistabuszra, illetve a Mercedes-Benz logó alatt árult, 2018 januárja óta kapható O 500 néven futó távolsági típusra is.

Légrugózású ISRI vezetőülés jár a padlószint alatt helyet foglaló pilótá(k)nak

A most bemutatott új turistabuszt a Daimler Buses felsőkategóriás termékként pozicionálja, amit a luxusfelszereltség is szemléltet: a demókocsi bőrkárpitozású utasüléseket, nyolc darab 22″-os utastéri LCD-kijelzővel és számos hangszóróval rendelkező multimédia rendszert és 110 V-os csatlakozó aljzatokat is kapott. A távol-keleti turistabuszoktól megszokott módon az oldalablakok egy része nyitható. A típus kiviteltől függően 33-45 üléssel rendelhető; érdekesség, hogy a négyféle alapvető üléskiosztásból három is 2+1 soros elrendezésű, ismét csak a kényelmet előtérbe helyezve.

A belső tér kidolgozása egy kategóriával magasabb szintet képvisel napjaink átlagos tajvani turistabuszainál

A jármű mozgatásához szükséges vonóerőt alapesetben a 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 erőforrás 428 lóerős (315 kW) változata szolgáltatja, amelynek 2100 Nm-es csúcsnyomatékát Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift váltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A biztonsági felszereltségben többek között ASR, ESP, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, holttérfigyelő kamerarendszer és visszagurulás-gátló is megtalálható. Erősen helyi specifikációjú típusról lévén szó, nem valószínű, hogy az új Mercedes-Benz turistabusz bármilyen formában eljut Európába, viszont Délkelet-Ázsia országaiban alighanem gyakori látvány lesz majd.

Fotók: Daimler Buses

Címkék