Kitekintő, Magazin

Elkészült a húszezredik Solaris autóbusz

Legördült a gyártósorról a sokak által mintának tekintett lengyel buszgyártó, a bolechowói székhelyű Solaris Bus & Coach húszezredik autóbusza. A jubileumi jármű egy tisztán elektromos hajtású csuklós Urbino, amely Varsó közlekedési vállalatának autóbuszos divíziója, az MZA Warszawa megrendelésére készült el. A húszezredikként legyártott Solaris márkájú autóbusz további különlegessége, hogy ez a jármű az utolsóként leszállított tagja annak a maga idejében rekordot jelentő 130 darabos villanybusz megrendelésnek, amelyről még 2019 nyarán kötött megállapodást a lengyel főváros és közel negyed évszázados múltra visszatekintő buszgyártó vállalat.

Büszkén hirdeti az autóbusz hátulján elhelyezett matrica, hogy ez jármű a húszezredik Solaris márkájú autóbusz

A Solange és Krzysztof Olszewski által 1996-ban alapított Solaris az elmúlt több mint két évtizedben a gyártástechnológia korszerűsítése mellett rendszeresen bővítette kínálatát újabb és újabb innovatív típusokkal, s már szinte a kezdetektől kiemelt hangsúlyt fektetett az elektromos és hibrid hajtású modellekre. A Solaris 2001 óta kínál trolibuszokat, azóta 16 országba közel 1600 darabot értékesítettek belőlük – ezek egy része Škoda márkanév alatt fut. A „korán ébredők” közé tartozó cég 2006-ban Európában elsőként mutatta be saját sorozatgyártásra szánt hibrid buszát, s 2011-ben az elsők között lépett piacra tisztán elektromos hajtású busztípussal, és azóta is őrzi az európai villanybusz-szegmens élmezőnyében elfoglalt pozícióját – ez tavaly a harmadik helyre volt elég a VDL és a BYD mögött.

A Solaris legnagyobb 2020-as újdonsága, a háromtengelyes, alacsony belépésű Urbino 15 LE Electric villanybusz

Solaris újdonságból az utóbbi két évben sem volt hiány: tavaly mutatkozott be a gyártó vadonatúj hidrogénhajtású autóbusza, a Ballard Power Systems tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerével felszerelt Urbino 12 Hydrogen és a valaha gyártott leghosszabb közúti járműve, a 24,8 méter hosszú, a Kiepe Electric GmbH elektronikájával és IMC500-as töltéstechnikájaval szerelt  duplacsuklós Trollino 24 trolibusz. Szintén komoly újdonságot jelent a lengyel cég legújabb tisztán elektromos hajtású modellje, a főként skandináv üzemeltetőket megcélzó háromtengelyes Solaris Urbino 15 LE Electric akkumulátoros villanybusz is. A 2018 szeptembere óta a spanyol CAF-csoport 100 százalékos tulajdonában lévő buszgyártó termékei jelenleg a világ 32 országának több, mint 750 városában találhatók meg, a cég közel 2400 dolgozót foglalkoztat Lengyelországban és mintegy háromszázat a külföldi részlegeiben. A gyártó jelenlegi infrastruktúrája évi 1500 – 1600 jármű legyártását teszi lehetővé, idén termelésének közel 50 százalékát alternatív hajtású járművek gyártása tette ki.

A vállalat 2020-ban is, a megelőző évekhez hasonlóan ismételten megerősítette piaci pozícióját az öreg kontinens vezető villanybusz-gyártói között, hiszen első helyen áll Nyugat-Európában az újonnan forgalomba helyezett elektromos hajtású autóbuszok terén 2020 első három negyedévében. A lengyel buszgyártó ezen időszak alatt összesen 242 villanyautóbuszt adott át megrendelőinek, ami már most meghaladja tavalyi eladásait.

Varsóban jelenleg 131 csuklós és 21 szóló elektromos Urbino közlekedik

Az 5999-es helyi pályaszámot viselő jubileumi autóbusz Varsó több fontos megállóhelyet is útba ejtő, kizárólag elektromos autóbuszokkal kiszolgált 503-as jelzésű viszonylatán (Konwiktorska-Natolin) már meg is kezdte szolgálatát. A 130 darabos, bruttó 399, 59 millió zloty, átszámítva közel 30 milliárd forint értékű Solaris villanybusz kontingens -, melynek utolsóként átadott tagja a húszezredik Solaris márkájú autóbusz,- jelentős részt tesz ki a lengyel buszgyártó 2020-as, minden eddiginél nagyobb darabszámú villanybusz-szállításaiból. A beszerzésnek köszönhetően 500-ra emelkedett a Varsóban szolgáló alacsony- vagy zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszok száma, ezzel a lengyel főváros Európában is az élmezőnybe kerül. Az MZA Warszawa flottájában a villanybuszok mellett sűrített- és cseppfolyósított földgázzal (CNG, illetve LNG) hajtott autóbuszok is szép számmal közlekednek, a tervek szerint 2022-re a flotta egyharmada alternatív hajtású járművekből áll majd. A Solaris és a varsói közlekedési társaság kapcsolata még 1997-ben kezdődött, az azóta eltelt szűk 24 év alatt a lengyel buszgyártó több, mint 1200 autóbuszt szállított az MZA Warszawa részére, közülük 151 kocsit tisztán elektromos meghajtással.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék