Kitekintő

Hetven darab gázüzemű Solaris Urbino érkezik Varsóba

Újabb jelentős belföldi megrendelésnek örülhetnek a Solaris háza táján, a bolechowo-i székhelyű gyártó ugyanis kereken 70 darab sűrített földgáz (CNG) üzemű autóbuszt szállíthat Varsóba. Az autóbuszok megvásárlásáról szóló megállapodást kedden írták alá a Solaris, valamint a Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA Warszawa) társaság igazgatótanácsának képviselői. A Solaris és a lengyel főváros közlekedési vállalatának autóbuszos divíziója között létrejött szerződés eredményeként 124-re nő a Varsóban szolgáló gázüzemű Solaris Urbino autóbuszok száma (ebből 54 példányt az Arriva Polska üzemeltet, közéjük tartozik a múlt hónapban balesetet szenvedett kocsi is). A beszerzés nettó értéke meghaladja a 116 millió złoty-t, átszámítva a több, mint nettó 9,1 milliárd forintot. A most megrendelt széria első példányai jövő áprilisban érkeznek a városba, a teljes flottát a megállapodás értelmében 2021 közepéig kell átadni.

A kontingenst 40 darab szóló, 12 méter hosszú Urbino 12 CNG és 30 darab csuklós, 18 méteres Urbino 18 sűrített földgáz (CNG) üzemű városi „tacskó” alkotja majd. Az autóbuszok hátuljába hathengeres, 320 lóerős (239 kW) Cummins L9NE6D320 típusjelű gázmotor kerül beépítésre, a megfelelő erőátvitelt pedig Voith Diwa 6 típusú automataváltó fogja biztosítani. A járművek mozgatásához szükséges földgázt öt darab, a tetőn hosszában elhelyezett tartály tárolja majd, melyek teljes palackkapacitása a szóló buszok esetében 1575 liter (5 x 315 liter), a csuklósoknál pedig kereken 1700 liter (5 x 340 liter).

Az Arriva Polska tavaly 54 darab csuklós Solaris Urbino 18 CNG-t állított forgalomba Varsóban a ZTM Warsawa alvállalkozójaként

Mindkét kivitel felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, valamint többek között LED-es világítást, az utazóközönség mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat, továbbá belső fedélzeti kamerarendszert foglal magába. Az utasok biztonságának érdekében járműveket a megrendelő kérésére ún. alkoholzárral is fel fogja szerelni a gyártó. Az alkoholzár funkciója, hogy megakadályozza a jármű alkoholos befolyás alatt álló személyek által történő vezetését. Mielőtt a jármű elindítható lenne, a gépkocsivezetőnek alkoholpróbát kell végrehajtania, ami ellenőrzi, hogy alkohol befolyása alatt áll-e. Amennyiben igen, a rendszer letiltja a jármű indítását. A szóló buszok 90 főnek, a csuklósok pedig maximum 135 főnek tudnak a fedélzetükön helyet biztosítani.

A sűrített földgázzal működő szóló kivitelből összesen 40 darab gyarapítja majd az MZA Warszawa járműparkját

A mostani beszerzésnek köszönhetően belátható időn belül 500-ra emelkedik a Varsóban szolgáló alacsony- vagy zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszok száma, ezzel a lengyel főváros európai szinten is egyértelműen az élmezőnybe kerül. Az MZA Warszawa flottájában a sűrített- és cseppfolyósított földgázzal (CNG, illetve LNG) hajtott autóbuszok mellett villanybuszok is szép számmal közlekednek, a tervek szerint 2022-re a flotta egyharmada alternatív hajtású járművekből áll majd. A társaságnak jelenleg 91 darab elektromos és 145 darab gázüzemű autóbusza van, miután pedig a tervezett szállítások befejeződnek, az MZA Warszawa 160 elektromos és 305 darab CNG-üzemű autóbusszal fog rendelkezni. A Solarisnak jelenleg is van egy teljesítés alatt álló szerződése az MZA felé, a lengyel buszgyártó nyerte ugyanis a város korábban kiírt, a maga idejében rekordot jelentő, 130 darab elektromos autóbusz beszerzésére meghirdetett tenderét – a villanybusz-flottának jelenleg közel fele érkezett már meg rendeltetési helyére.

A Solaris és a varsói közlekedési társaság kapcsolata még 1997-ben kezdődött, az azóta eltelt szűk 24 év alatt a lengyel buszgyártó több, mint 1100 autóbuszt szállított az MZA Warszawa részére. Varsó napjainkban a Solaris gyár legnagyobb állandó megrendelője.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék