Biztos út

A Solaris is megszólalt a varsói buszbalesettel kapcsolatban

Amint arról beszámoltunk, súlyos buszbaleset történt a lengyel fővárosban csütörtökön a déli órákban. Az Arriva Polska egyik CNG-meghajtású Solaris Urbino 18 típusú csuklós autóbusza, fedélzetén negyven utassal a varsói Grota-Roweckiego közúti felüljáróról a védőkorlátot áttörve az alatta haladó, Visztula-parti főút mellett vezető kerékpárútra zuhant. A szerencsétlenségben egy 70 éves nő meghalt, huszonnyolcan megsérültek, közülük öt személy állapota válságos. A csuklós busz hátsó része fennakadt a felüljáró korlátján, a mellső kocsitest a viadukt alatt haladó kerékpárútra zuhant. A balesetet szenvedett 9931-es pályaszámú autóbuszt egy fiatal buszvezető vezette, aki az előzetes információk szerint valószínűleg rosszul lett.

A felüljáróról az alatta futó kerékpárútra zuhant Solaris roncsa (Fotó: Tomek Kaczmarczyk)

A balesettel kapcsolatban megszólalt az autóbuszt gyártó Solaris képviselője is. Mateusz Figaszewski elmondta, hogy a járművet 2019-ben gyártották, és ősszel állították forgalomba az Arriva Polska kötelékében a ZTM Warsawa égisze alatt – a gázüzemű típusból összesen 54 darabot vásárolt az Arriva tavaly áprilisban. A gyár PR-részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy a jármű karosszériája megfelel többek között a vezetőfülkében ülők védelméről rendelkező ENSZ-EGB 29-es és a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66-os borulásbiztonsági norma követelményeinek is. Utóbbi előírás teljesítése egyébként a városi (M3/I osztályú) autóbuszokra nem is kötelező érvényű. Elmondása szerint a helyszínen készült képek alapján megállapítható, hogy a Cummins gyártmányú gázüzemű motor gázellátását megszakító biztonsági rendszer megfelelően működött. Mivel a becsapódás során a tetőn elhelyezett gáztartályok nem kaptak olyan mértékű terhelést, ami aktiválta volna a biztonsági leeresztő szelepeket, a 220 bar (22 MPa) nyomáson tárolt sűrített földgáz a gáztartályokban maradt – ezek egyébként négyszeresen túlméretezettek, egy közúti baleset során még a gázolajtartályoknál is biztonságosabbak. A szerencsétlenül járt jármű 1700 literes palackkapacitással rendelkezik, a rendszerben maradt földgázt a lengyel állami gázszolgáltató, a Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) szakemberei a műszaki mentés során fejtették le. Figaszewski emellett megjegyezte, hogy a baleset körülményeinek tisztázásában az autóbuszba telepített fedélzeti kamerarendszer által rögzített felvételek és az autóbusz „fekete doboza” fog segítséget nyújtani – ez utóbbi rögzíti az összes vezetés közben végrehajtott tevékenységet, például azt, hogy a buszvezető fékezett-e a zuhanás előtt, és ha igen, pontosan mikor.

A tavaly beszerzett 54 darab Solaris Urbino 18 CNG autóbusz egyike – ebből a szériából származik a ma balesetet szenvedett kocsi is (Fotó: Łukasz Jóźwiak)

Tomasz Kunert, a lengyel főváros közösségi közlekedését szervező ZTM Warsawa szóvivője is nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Elmondta, hogy a balesetet szenvedő 186-os busz gyakorlatilag új volt, a buszvezetőnek érvényes vezetői engedélye volt és a munkaidejét sem lépte túl, hajnali fél 6-kor vette fel a szolgálatot. Lengyel források szerint a járművet egy fiatal sofőr vezette, aki könnyebb sérüléseket szenvedett a balesetben; a legvalószínűbb egyelőre az, hogy rosszul lett a volán mögött és ez okozta a tragédiát. A buszvezetőnek egyébként ez lett volna az utolsó járata a nap folyamán.

FRISSÍTÉS

A varsói kerületi ügyészség szóvivőjének pénteki közlése szerint drog hatása alatt állt a varsói buszbalesetet okozó fiatal járművezető. A kórházban elvégzett toxikológiai vizsgálat amfetamint mutatott ki a sofőr szervezetében, sőt, a tiltott szer nyomait állítólag a vezetőfülkében is megtalálták. Bár a 27 éves buszvezető, Tomasz U. nem ismerte el a bűnösségét, az ügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását, így kábítószer birtoklásáért és fogyasztásáért, valamint halálos kimenetelű közúti baleset okozásáért akár 15 évnyi börtönbüntetés is várhat rá. Lengyelországi értesülések szerint a vétkes járművezetőnek már korábban is volt dolga a hatóságokkal, 2014 novembere és 2018 májusa között összesen 13 alkalommal büntették meg különféle közlekedési szabálysértések miatt, négy éve átmenetileg a jogosítványát is bevonták. A D kategóriás jogosítványt tavaly áprilisban szerezte meg.

Tomasz U. később bevallotta, hogy amfetamint fogyasztott a munkavégzés megkezdése előtt. Szombaton hivatalosan is elrendelték a buszvezető három hónapos előzetes letartóztatását.

A címlapkép illusztráció, forrás: Solaris

Címkék