Kitekintő

A BVG a problémás Solaris villanybuszok akkumulátorainak cseréjét kéri a gyártótól

Amint arról a napokban beszámoltunk, az elmúlt héten fennakadásokat okozott a tartósan alacsony hőmérséklet Berlin egyes, Solaris gyártmányú elektromos autóbuszainak üzemeltetetésében. A tavaly beszerzett villanybuszok közül mintegy tucatnyit nem lehetett forgalomba kiadni az elektromos fűtési rendszer okozta drasztikus hatótáv lerövidülés miatt. Meghibásodás viszont nem történt, az érintett Solaris villanybuszoknál a fűtési rendszer működtetése túlságosan nagy akkumulátorkapacitást emésztett fel, s nem tudták teljesíteni a gyártó által ígért hatótávot.

A BVG-nél jelenleg 17 csuklós és 106 szóló Solaris elektromos autóbusz teljesít szolgálatot. A probléma a tavaly átadott, éjszakai töltésre optimalizált, CO2 munkaközeges hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezéssel szerelt 90 darabos szóló Urbino 12 Electric flotta egy részénél jelentkezett, a kiegészítő fűtőkészülékkel ellátott, 2018-ban és 2019-ben beszerzett 16 darab szóló kocsi, valamint a 200-as viszonylaton közlekedő, a végállomásokon inverz pantográfos (OppCharge) megoldással gyorstölthető csuklós Urbinók problémamentesen üzemelnek.

A társaság egyik 2019-ben beszerzett elektromos Urbinója

A 2020-ban forgalomba állított, 300 kWh összkapacitású Solaris High Energy akkumulátorcsomaggal felszerelt, legújabb berlini rendeltetésű, szóló Solaris villanybuszoknak a gyártó vállalása szerint egy feltöltéssel legalább 130 kilométer megtételére kellene képesnek lenniük még -10°C körüli hőmérséklet-tartományban is. A járművek egy részének viszont nem sikerült hoznia az ígért hatótávot, egyes információk szerint a hidegebb napokon mindössze 90 kilométert tudtak megtenni, ezért a 147-es és a 194-es  vonalakon az elektromos járművek helyett átmenetileg ismét dízelüzemű buszokat kellett bevetnie a közlekedési vállalatnak. A BVG ideiglenes megoldásként a problémás kocsikat rövidebb viszonylatokra csoportosította át, ezenkívül elrendelte, hogy a legnagyobb lehetséges távolság elérése érdekében a gépkocsivezetők takarékoskodjanak a fűtés használatával.

A hiba miatt a közlekedési társaság már felvette a kapcsolatot a lengyel gyártóval, s kérte az érintett járművek vonatási akkumulátorainak cseréjét. Mateusz Figaszewski, a Solaris szóvivője a cég megkeresése kapcsán elmondta, hogy jelenleg kilenc jármű nem tudja teljesíteni tartósan fagypont alá esett hőmérséklet esetén a szerződésben vállalt hatótávot, viszont semmi nem indokolja, hogy az energiatárolókat kicseréljék az alig fél éves autóbuszokban, mivel a műszaki probléma több, mint valószínű, hogy nem az akkumulátorok meghibásodásából ered. Hozzátette, a Solaris és német vezérképviselete, a Solaris Germany mindent meg fog tenni a hibák garanciális kijavítása érdekében.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék