Kitekintő

Megérkeztek Prága „rövid” Solaris Urbinói

A lengyel buszgyártó és Prága első számú közlekedési vállalata, a Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) idén februárban kötött keretmegállapodást legfeljebb 40 darab teljes hosszban alacsonypadlós Solaris Urbino 10,5 típusjelű, úgynevezett “nagy” midibusz leszállításáról.

Az Urbino 10,5 a Solaris negyedik Urbino nemzedékének legrövidebb tagja (Fotó: DPP)

A közlekedési vállalat első lépésben húsz példányt hívott le a nettó 8,6 millió euró összértékű keretmegállapodás terhére, ebből a mostani beszerzés mintegy nettó 4 millió eurót, azaz átszámítva bő 1,38 milliárd forintot tesz ki. A járművek egységára átszámítva közel nettó 71,5 millió forint, ez az összeg már magában foglalja a meghosszabbított, ötéves garanciát is.

A DPP még további húsz darabot vásárolhat a típusból (Fotó: DPP)

A nyáron megrendelt, a PID (Pražská integrovaná doprava) minőségi szabványnak, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak mindenben megfelelő autóbuszok novemberben érkeztek meg a cseh fővárosba. A húsz darabos flotta első példányai ma kezdik meg szolgálatukat a 138-as viszonylaton, amelyen korábban a legendás magyar gyártó, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. közkedvelt E91-es midibuszai is  megfordultak időnként. A teljes kontingens várhatóan december végéig áll forgalomba a „száztornyú városban”.

Magyar emlékek

Prága utcáin nem is olyan régen még magyar gyártmányú midibuszokkal is találkozhattunk: az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár népszerű alacsony belépésű városi midibuszából, az E91-esből a DPP összesen hat darabot vásárolt a 2000-es évek derekán. A már a rossz emlékű Irisbus-korszak alatt gyártott kocsikból 2003-ban három, 2004-ben egy (2005 januári forgalomba állással), 2006-ban pedig két darab került a cseh fővárosba. A Rába önjáró alvázra karosszált, 4+1 fokozatú Allison AT 545 automataváltóval szerelt midibuszok közül a 2003-ban és 2004-ben gyártott kocsik az E91.52, míg a 2006-os évjáratúak az E91.54 altípusba tartoztak. A magyar midibuszok főként a prágai óvárost átszelő 291-es járaton közlekedtek.

Prágai rendeltetésű E91-esek az Ikarus Egyedi gyártósorán 2003-ban

A Prágában most forgalomba álló Urbinókat hagyományos dízelmotoros hajtáslánccal szállította a gyártó. A midibuszok mozgatásáról 6,7 literes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 280 lóerős (204 kW) Cummins B6.7E6D 280B típusú hathengeres erőforrás gondoskodik, a motor nyomatékát 4+1 sebességes Voith DIWA.6 automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A prágai rendeltetésű kocsik háromajtós kivitelűek, 25 ülő- és 61 állóhellyel rendelkeznek, a LED-technológián alapuló külső-belső világítás, a légkondicionáló és az audiovizuális utastájékoztató rendszer mellett az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő kamerarendszerrel és utasszámláló berendezéssel is felszerelték őket.

Az autóbuszok a helyi 101-es, valamint 138-as vonalakon fognak szolgálatot teljesíteni (Fotó: DPP)

A Solaris 2016-ban mutatta be az Urbino sorozat negyedik generációjának legrövidebb, 10 450 mm hosszú tagját. A típusból azóta több, mint 150 darab talált gazdára, többek között Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Norvégiában, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban.

Címlapkép: Jakub Lachout/seznam-autobusu.cz

Címkék