Kitekintő

Húsz darab midibuszt szállít Prágába a Solaris

Tovább pörögnek a Solaris-eladások: a lengyel buszgyártó ezúttal 20 darab Urbino 10,5 jelű úgynevezett „nagy” midibuszt szállít Prága közlekedési vállalata, a Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) részére a 2012 és 2015 közötti időszakban beszerzett 40 darab alacsony belépésű Solaris Urbino 8,9 LE midi mellé.

Az Urbino 10,5 a Solaris negyedik generációs városi típuscsaládjának legrövidebb tagja

A Solaris és a DPP még februárban kötött keretmegállapodást legfeljebb 40 darab teljes hosszban alacsonypadlós Urbino 10,5 típusú midibusz leszállításáról. A közlekedési vállalat első lépésben 20 darab autóbusz lehívását készítette elő, így a napokban aláírt szerződésnek köszönhetően teljesítési szakaszba lépett a keretszerződés ezen része. A keretmegállapodás összértéke nettó 8,6 millió euró, ebből a mostani beszerzés mintegy nettó 4 millió eurót, azaz átszámítva bő 1,38 milliárd forintot tesz ki.

A prágai rendeltetésű kocsik 2-2-2 ajtóelrendezéssel érkeznek majd a DPP-hez

A Solaris 2016-ban mutatta be az Urbino sorozat negyedik generációjának legrövidebb, 10 450 mm hosszú tagját. A típusból azóta több, mint 130 darab talált gazdára többek között Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Norvégiában, Szlovákiában és Lengyelországban. A Prágába érkező Urbinókat 6,7 literes, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, 280 lóerős (206 kW) Cummins ISB6.7 E6 280B típusjelű hathengeres dízelmotorral szállítja a gyártó, a motor nyomatékát Voith DIWA.6 típusú 4+1 sebességes automata sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. A prágai rendeltetésű kocsik háromajtós kivitelűek lesznek, 25 ülő- és 61 állóhellyel rendelkeznek majd, a légkondicionáló és a fejlett audiovizuális utastájékoztató rendszer mellett az utasok biztonságát szolgáló, teljes utasteret megfigyelő kamerarendszerrel is felszerelik őket.

A fennmaradó 20 darab Urbino lehívására 2025 februárjáig van lehetősége a közlekedési vállalatnak

Az új midibuszok várhatóan már idén decemberben megérkeznek a cseh fővárosba, és a helyi 101-es, valamint 138-as vonalakon fognak forgalomba állni. A járművek egységára átszámítva közel nettó 71,5 millió forint, ez az összeg már magába foglalja a meghosszabbított, ötéves garanciát is.

A képek illusztrációk, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék