Kitekintő

Forgalomba álltak Csehország első Solaris villanybuszai

Tavaly tavasszal fontos előrelépést könyvelhetett el a Solaris Bus & Coach a cseh piacon, ugyanis akkor befutott be az első megrendelés a lengyel buszgyártó elektromos autóbuszaira az országból. Csehország különleges helyet foglal el a Solaris 1996 óta íródó történetében, ugyanis ez volt az első ország, ahová exportált a lengyel buszgyártó vállalat. A dinamikusan fejlődő lengyel márka népszerűsége azóta is töretlen a cseheknél, de a sikerek ellenére 2021 márciusáig nem volt példa arra, hogy a Solaris akkumulátoros autóbuszt tudott volna értékesíteni a cseh piacon. A jeget végül Ostrava városának közlekedési vállalata törte meg az összesen 24 darab Urbino 12 Electric villanybusz leszállításáról szóló megbízásával. A beruházás értéke nettó 308 millió korona, átszámítva nettó 4,8 milliárd forint.

A flotta első nyolc példányát ünnepélyes keretek között május 6-án, pénteken állították forgalomba, az eseményen a város, a gyártó, valamint a Dopravní podnik Ostrava (DPO) képviselői mellett részt vett a cseh közlekedési miniszter is. A megrendelés a villanybuszok beszerzésén túl 24 darab 22,5 kW teljesítményű hordozható töltőállomás, 4 inverz pantográfos, OppCharge rendszerű gyorstöltő, valamint karbantartási célokra további 4 szervíz töltőberendezés leszállítását és üzembe helyezését is magában foglalja. A töltési infrastruktúrát a Siemens szállítja, melynek kiépítése jelenleg is zajlik. A gyorstöltésrért a Siemens 400 kW csúcsteljesítményű Sicharge UC invertált áramszedős megoldása felel; a megrendelt négy gyorstöltőből eddig egy került üzembe helyezésre a DPO telephelyén, a fennmaradó három belvárosi állomás kivitelezése pedig a teljes flotta forgalomba állításáig készül el.

Mivel az ostravai rendeltetésű 2-2-2 ajtóelrendezésű, 85 fő befogadására alkalmas elektromos Urbinók üzemeltetése során elsősorban a napközbeni rátöltés kap szerepet, így az energiatárolásról egy önmagában csak kisebb hatótávot biztosító, de a gyakori töltést-kisütést jobban viselő Solaris High Power lítium-titantát-oxid (LTO), 91,4 kWh összkapacitású akkumulátorcsomag gondoskodik. A járműveket fordított (inverz) pantográf-csatlakozással szerelik, melynek az lényege, hogy maga a pantográf szerkezet nem az autóbuszokon, hanem a végállomásokon fixen telepített töltőoszlopokon kap helyet, csökkentve ezáltal az autóbusz által hordozandó (menet közben haszontalan) terhet. Az OppCharge interfész használatával az autóbuszok energiatárolóinak teljes feltöltése mindössze 10 percet vesz igénybe, teljes töltöttséggel 30 kilométert képesek megtenni. Emellett a buszokat hagyományosan, a mellső tengely felett jobboldalon kialakított járműoldali plug-in csatlakozón keresztül is fel lehet tölteni. A 12 méteres kocsik mozgatását egy 160 kW maximális teljesítményű, léghűtéses központi aszinkron villamos vontatómotor biztosítja.

A kocsik felszereltsége „csak” a szokásos; hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionáló, tolató- és forgalomfigyelő-kamerával kiegészített, 7 egységből álló, az áramszedőt is megfigyelő fedélzeti kamerarendszer, teljes külső-belső LED-es világítás, USB-csatlakozók és audiovizuális utastájékoztató rendszer. Emellett a villanybuszokat az Európai Uniós elvárásokkal összhangban fedélzeti tűzjelző és tűzoltó rendszerrel is felszerelték. A járművek a 22-es, 28-as, 30-as, 32-es, 34-es, 51-es, 52-es, 53-as, 56-os és a 43-as éjszakai vonalon közlekednek majd.

Ostrava városa 2000-ben vásárolt először az Urbino akkori nemzedékének 15 méter hosszú, háromtengelyes változatából, azóta pedig közel 400 darab járművet szerzett be a település a lengyel autóbusz gyártótól. Az észak-morvaországi városban közlekedő Solaris autóbuszok mintegy fele, egész pontosan 192 darab, sűrített földgáz (CNG) hajtással rendelkezik.

Fotók: Siemens

Címkék