Kitekintő

Jaworzno további húsz darab villanybuszt vásárol a Solaristól

Újabb elektromos autóbuszok szállításáról írt alá szerződést a Solaris vezetősége. A lengyel buszgyártó ezúttal hazai pályán bizonyult eredményesnek, egy korábbi tendergyőzelmet követően ugyanis a dél-lengyelországi Jaworzno városának szállíthat kereken 20 darab tisztán elektromos meghajtású Solaris Urbino városi autóbuszt. A járműveket a Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie (PKM Jaworzno) üzemelteti majd.

A Solaris Urbino 12 Electric villanybuszból már a legújabb, a 2018-ban modellfrissített változat érkezik a városba

A PKM Jaworzno a bolechowoi gyártó visszatérő vásárlójának számít, az Urbino sorozat szinte minden fontosabb típusa megtalálható a vállalat állományában. A mostani megrendelés pedig immáron sorban a harmadik alkalom, hogy a lengyel buszgyártó lokálisan zéró emissziós autóbuszokat szállíthat a közlekedési vállalat részére. Jaworzno városa először 2015-ben vásárolt az Urbino akkori nemzedékének 12 méter hosszú elektromos változatából egy darabot, majd 2017-ben 22 darab elektromos – 9 darab csuklós, 4 darab szóló és 9 darab midi – Urbinóval bővítette flottáját. Egy nemrégiben megkötött megállapodás eredményeként pedig hamarosan további 15 darab Urbino 12 Electric és 5 darab alacsony belépésű Urbino 8,9 LE Electric érkezhet a PKM Jaworzno flottájába.

Solaris Urbino 8,9 LE Electric – negyedik generációs utód hiányában még a típuscsalád korábbi nemzedékét képviseli

Mindkét típus felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, valamint ezeken kívül többek között teljes külső-belső fedélzeti kamerarendszert, LED-es világítást, valamint mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozókat foglal magába.

Az Urbino 12-esek 75 főt tudnak majd szállítani, fedélzetükön 24 ülő- és 51 álló utasnak jut hely, a midik pedig összesen 16 ülő- és 39 állóhellyel fognak rendelkezni. A 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotorral felszerelt járművek alapvetően üzem közbeni töltésre lesznek alkalmasak, ehhez igazodik a viszonylag kicsi, 160 kWh kapacitású Solaris High Energy akkumulátorcsomag és a pantográfos rendszerű töltési interfész is. A lemerült energiatárolók töltése egyaránt történhet 190 kW-os gyorstöltőn, illetve CCS rendszerű plug-in töltőn keresztül is.

A város 2017-ben 9 darab elektromos Urbino 18-at is vásárolt, ezúttal viszont csak szóló és midi villanybuszok érkeznek a bolechowoi gyártótól

A megrendelés teljesítését követően a közlekedési vállalat buszállományának 80 százaléka tisztán elektromos hajtású Solaris autóbuszokból fog állni. A szerződés szerint a 9 méteres midiket 2020 végéig, a 12 méteres szólókat pedig 2021 első felében kell a gyártónak leszállítania.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék